Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед12072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Без агнешко за Великден

Без агнешко за Великден

Без агнешко за Великден

Фермерите не могат да продадат животните си заради извънредното положение, казват от бранша

От началото на извънредното положение, наложено на 13 март срещу неразпространението на COVID-19 в страната, са изминали само 12 дни, но бизнесът в земеделието вече се сблъсква с основни проблеми, свързани с нередовни доставки на определени суровини. Какви са възможните изходи за действие и как земеделските производители ще успеят да преодолеят кризата, като в същото време спазват правилата за карантина - за отговор на тези въпроси Синор.бг потърси мнението на директора на Института по аграрна икономика Божидар Иванов.

Три са основните рискове, които на този етап се очертават ясно пред бизнеса - навременното намиране на квалифицирана работна ръка, така че да се прибере реколтата, как в условията на карантина храните да стигат безпрепятствено от фермера до крайния потребител и как ще се процедира при увеличеното вътрешно потребление на храни, което неизбежно ще настъпи поради блокирането на вноса. „Земеделието е отрасъл, в който са заети 18 на сто от работоспособното население на страната и при този висок процент е редно да се потърсят онези бързи механизми за действие, които биха осигурили квалифицирана работна ръка за отрасъла“, посочи Божидар Иванов. За изострянето на този проблем фермерите говорят отдавна, но вероятно сега е назрял моментът за неговото спешно решаване.

Само преди дни изпълнителният директор на Съюза на градинарите Мариана Милтенова предложи вариант, при който много българи, които заради кризата временно ще останат без работа или пък са се завърнали от Европа, да бъдат пренасочени към земеделски производители, търсещи работна ръка в интензивните производства на плодове и зеленчуци. Земеделският производител от Елхово Борислав Петков посочи, че в неговия регион вече има запитвания от страна на съкратени работници, така че по места този проблем би могъл да намери лесно решение.

Вторият голям проблем ще се усети още за Великден, когато хората няма да успеят да стигнат до овцевъдните ферми, за да доставят необходимото им за трапезата агнешко месо. Централизираните доставки до малките ферми отдавна са проблем за бизнеса. Според икономисти около 80 на сто от доставките на агнета са от малки стопанства, затова и при сегашната изолация, която ще продължи поне до 12 април, е очевидно, че доставките на агнета силно ще бъдат ограничени. А това означава срив за фермерите, които са инвестирали цяла зима, коментират и хора от бранша.

Именно затова и съветите на икономистите са за пренастройка на бизнеса, така че кланици и преработвателни предприятия, които разполагат с необходимата транспортна база коренно да променят веригата на доставки, така че да се отговори на нарастващото вътрешно потребление на храни.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...