Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт26052020

Брой 101, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.79368 BGN ↑ 1 GBP = 2.18375 BGN ↑ 1 CHF = 1.84669 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Добруджанските стопани са готови за онлайн доставки

Добруджанските стопани са готови за онлайн доставки

Добруджанските стопани са готови за онлайн доставки

В тежката обстановка, наложена от коронавируса, земеделските стопани от Добричка област не спират с ежедневните си задължения при засилени мерки за сигурност. „Нямаме проблеми с придвижването, никой не ни създава спънки, имаме си нужните документи. До момента всичко се движи в нужните срокове. Подготвяме разсади, оранжерии и площи за сеитба“, заяви за Агри.бг Тодор Моралийски, председател на Добруджанския фермерски съюз. В браншовата организация участват стопани, обработващи малки и средни по размер площи със зеленчуци, овощни дръвчета, царевица и люцерна за изхранване на животни, както и по-нетрадиционните за региона лимец, спелта, овес, ръж и овес.

Голяма част от производителите от регионалния съюз реализират продукцията си по фермерски пазари. В момента обаче това е невъзможно. За да не се стигне до сериозни катаклизми, Добруджанският фермерски съюз търси начини за справяне със ситуацията. „Лошото е, че затвориха фермерските пазари. Имаме продукция, която стои. Получих обаждане от Агенцията по безопасност на храните, която по поръчка на Министерството на земеделието анкетира фермерите дали и как ще се включат в онлайн продажби. Това е възможност, от която ще се възползваме“,казва Тодор Моралийски. Фермерът уточнява още, че са получили уверенията на Министерството на земеделието, че няма да има спиране на субсидии и плащанията ще вървят в срок.

Въпреки валежите от последните няколко дни, сериозният проблем според производителите в Добруджа е продължителното засушаване и липсата на запаси от влага в почвата. „Дай Боже, да има още дъжд, защото е сухо. Това най-много ни безпокои. Дано да няма болести и да няма по-големи ограничения и рестрикции, които да доведат до спиране на доставки на торове и препарати, тъй като много от тях идват отвън“, уточнява Моралийски.

Според него все още не се чувстват някакви сътресения в получаването на продуктите за растителна защита, но проблемите ще рефлектират рано или късно. „Някои колеги са оставили за последния момент закупуването на листни торове и препарати, дано да не се случат проблеми с доставките“, надява се фермерът.

Добруджанският фермерски съюз отлага годишното си отчетно събрание заради коронавируса. На него стопаните трябваше да анализират изминалата стопанска година и да набележат конкретни решения и предложения на съпътстващите ги проблеми в прякото производство.

България

Икономика

Loading...

Култура

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Музеите на Ватикана отварят врати от 1 юни

Ватиканските музеи ще се върнат към работа от 1 юни, като всички посетители ще носят маски, ще спазват правилата за социална дистанция и тем...

Прочети още:

Loading...

Спорт

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

 Милош Крушчич: Левски трябва да го има

Треньорът на ЦСКА сподели, че някои от играчите, които не са титуляри, са напуснали, но според него няма да има други промени в състава пред...

Прочети още:

Loading...

Свят