Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Сря27052020

Брой 102, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.78208 BGN ↓ 1 GBP = 2.20058 BGN ↑ 1 CHF = 1.84512 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Надуват цените на агнешкото по Великден, искат 8 лева за кило живо тегло

Миналата седмица земеделският министър Десислава Танева обяви, че има уверение от търговските вериги, че и за Великден ще продават само българско агнешко месо. По думите на хора от бранша обаче не всички вериги са се съгласили да отговорят на призива да зареждат родна продукция. Тези, които не са потвърдили, ще прибягнат пак до македонско агнешко, опасяват се браншовици. „Ако наистина се допусне такъв внос, обмисляме затваряне на границата, ако не сме в карантина. Планираме различни действия, в това число да спрем пътя на камионите. Няма как в подобна ситуация, когато браншът е на колене, да не се подкрепя родната икономика“, категоричен е Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

По време на последния Съвет по животновъдство агроминистерството съобщи, че ще се създаде работна група с БАБХ, която прецизно да проверява вноса на агнешко месо, по-специално на това от Македония. Друга мярка, която се планира, е по-засилен контрол по контролните пунктове на областните градове за нерегламентиран превоз на животни. От НОКА се опасяват, че ако карантината продължи и по време на Великден, много малко потребители ще отидат до фермите, за да си купят агнешко месо. Вече се отказват и предварително записани поръчки.

Говори се и за надуване на цените, които достигат 8 лв./кг живо тегло агнешко месо. „Излизаме с призив към бранша да не отблъсква и малкото клиенти, които ще има за месо. Сега всеки се е затворил и харчи само за най-необходимото. Да не забравяме, че агнешкото месо и овчето сирене не са от първа необходимост. Апелираме да спрат с тези високи цени, защото в един момент ще излезе, че има непродадени агнета“, коментира Караколев.

Ресорното министерство също работи по въпроса, като консолидира общо мнение с кланици. „Идеята е, първо, да се помогне на малките фермери, и второ, да се прескочат по всякакъв начин прекупвачите. За да може да се предложи на потребителите нормална цена, която би следвало да дойде от кланиците и да отиде директно в производителя“, казва съпредседателят на НОКА.

България

Икономика

Култура

Спорт

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор участва в шоуто на Джокович

Григор Димитров е потвърдил участие в планираните демонстративни турнири на Балканите, които се организират по инициатива на Новак Джокович....

Прочети още:

Loading...

Свят

Над 18 000 души са обвинени за корупция в Китай през 2019 г.

Броят на хората с повдигнати обвинения в корупция в Китай почти се е удвоил през 2019 г., става ясно от доклад на прокуратурата, предаде АФП...

Прочети още:

Loading...