Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед31052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Дъждът даде надежда на есенниците

Дъждът даде надежда на есенниците

Дъждът даде надежда на есенниците

Състоянието на есенниците при нас е добро. Поне в 50-сантиметровия почвен слой имаме достатъчно влага, сподели Йордан Спасов – председател на земеделска кооперация „Напредък“ във Велики Преслав, за Агри.БГ. Кооперацията стопанисва общо 10 хил. дка в Шуменско. В момента есенниците са във фаза братене в посока към вретенене. „Трябва да изпреварим вретененето, за да можем да вкараме хербициди и да изведем борбата срещу плевелите. Притеснява ни обаче студеното време. Температурите трябва да са най-малко 6 градуса, за да има ефект от вкараните хербициди“, обяснява Спасов.

Кооперацията в Шуменско вече е преминала на четирикратно третиране на посевите. „Преди сеитбата вкарахме на пшеницата NPK – тор с азот, фосфор и калий, по 20 кг/дка. В ранните февруарски дни продължихме с 20 кг/дка карбамид. По средата на месец март дадохме втората доза азот от амониев нитрат. Сега по средата на април в зависимост от състоянието на есенниците вероятно ще вкараме и трета доза от 20 кг/дка“, обясни шефът на кооперацията.

За разлика от много негови колеги, които се оплакват от зимната суша, в Шуменско сякаш са по-облагодетелствани откъм влага и температура. „Направихме сеитбата на есенниците през октомври. През ноември паднаха 73 л/кв. м дъжд, а през декември – 55 л/кв. м. Само през януари почти нямахме валежи от дъжд или сняг. За сметка на това през февруари дъждовете бяха 72 л/кв. м, а през март – 55 л/кв. м. Така че засушаването при нас много не го усещаме“, казва Спасов.

Пшеницата на неговите колеги в Добричко също се развива добре. Ниските температури на този етап не пречат на културата, само се забавят темповете на развитие. Няма опасност от измръзване, коментира преди време и проф. Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят