Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед31052020

Брой 99, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.77544 BGN ↓ 1 GBP = 2.17973 BGN ↓ 1 CHF = 1.83079 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Десислава Танева: Отваряме фермерските пазари!

Десислава Танева: Отваряме фермерските пазари!

Десислава Танева: Отваряме фермерските пазари!

Фермерските пазари отново ще заработят в условията на извънредното положение. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев подписа заповедта, която е комуникирана със Земеделското министерство, това съобщи за АгроКлуб министърът на земеделието храните и горите Десислава Танева. Както АгроКлуб писа, организатори на Фермерски пазари поискаха дейността им да бъде възстановена в условията на Извънредното положение и при спазване на всички мерки, произтичащи от него. Министърът уточни, че в писмо до Националното сдружение на общините в Република България, изпратено миналата седмица, Министерство на земеделието,храните и горите настоява фермерските пазари да бъдат отворени отново, при спазване на необходимите мерки за сигурност.

В Министерството постъпиха редица сигнали от производители на малки количества суровини и храни от животински произход, извършващи директни продажби до краен потребител, относно въведените ограничения и невъзможността за осъществяване на търговска дейност в определените от общините нарочни за целта места. В същото време на общинските пазари в населените места продължава предлагането на различни по характер стоки, което поставя при различни условия субектите извършващи търговска дейност.

МЗХГ предлага на местно ниво всяка община да оцени индивидуално наличните пазари, като отчете тяхното разположение, капацитет и брой на участващи производители. Разполагайки с подобна информация, с цел опазване на всички участници във веригата от продавач до купувач, могат да се приложат добри европейски практики. Първата такава е разширяване площта на фермерските пазари и поставяне на информационни табели за спазване на мерките за биосигурност.

Всяка община да въведе заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара. Трябва също така да бъде осигурен персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти. На пазарите трябва да бъдат предприети и мерки за предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им, спазване на дистанция от минимум 2 метра, както и ползване на предпазни средства от продавачи и потребители. Тези мерки засягат и производителите на разсад, който се продава по фермерските и общински пазари. Писмото е изпратено и до РЗИ.

България

Икономика

Култура

Спорт

Павел Върба се оправдава след загуба на Лудогорец

Наставникът на Лудогорец Павел Върба изрази мнението си, че отборът на „орлите” има нужда от още време, за да намери точния си ритъм. Това с...

Прочети още:

Loading...

Свят