Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт14072020

Брой 132, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Купувачите и продавачите на слънчоглед на борсата занижиха силно офертите

Купувачите и продавачите на слънчоглед на борсата занижиха силно офертите

Купувачите и продавачите на слънчоглед на борсата занижиха силно офертите

В края на май прогнозите на министерството на земеделието на САЩ за добра реколта и увеличение на преходните запаси в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху котировките на борсовите контракти по света. Пшеницата в САЩ отново остана с нулева промяна на 215 щатски долара за тон, тази във Франция слезе с 2 евро до 198 евро за тон. След като страните от Черноморския регион изчерпиха квотите си за износ, цените в Украйна и в Русия вървяха надолу – с 2 долара в Украйна до 223 щ.д./т. и със сериозните 14 долара в Русия до 197 щ.д./т. При царевицата в САЩ леко повишение с 4 долара до 156 щ.д./т. в Чикаго, плюс 2 долара в Украйна – 179 щ.д./т. и помръдване във Франция с плюс 0,50 евро до 167,50 евро/т. Ечемикът в Украйна за пореден път остава без промяна на цена 175 щ.д./т., във Франция минимален спад от 1 евро и 167 евро/т. При рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ котировките поевтиняха с 5,25 евро до 369,25 евро/т.

В подкръг “Зърно“ на „Софийска стокова борса” АД офертите за покупка на големи количества хлебна пшеница от стара реколта се повишиха с 10 лива до 260 лева за тон, продавачите остават на 310 лв./т. Купувачите на царевица се качиха до 250 лв./т. – цена, на която се сключиха сделките. При маслодайния слънчоглед от място търсенето е на 600 лв./т., продавачите котират 650 лв./т. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и седмицата не донесе промяна, търси се сол каменна на 100 лв./т.

България

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

Loading...

Спорт

Loading...

Свят

Loading...