Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Вт07072020

Брой 126, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.74254 BGN ↑ 1 GBP = 2.17025 BGN ↑ 1 CHF = 1.84113 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Авантюра с черен кимион се превърна в доходоносен агробизнес

Авантюра с черен кимион се превърна в доходоносен агробизнес

Авантюра с черен кимион се превърна в доходоносен агробизнес

Масло от студено пресованото семе и младежки ентусиазъм са печелившата комбинация в новия хит на фермерските пазари у нас

Студено пресован черен кимион за българския пазар е новото предизвикателство на двама млади ентусиасти от Димитровград, което е на път да се превърне в успешен агробизнес.

Ферма успешно комбинира земеделие и занимания за деца

Черният кимион е малко позната култура у нас, но с все по-голяма популярност в Европа. Латинското й име е Nigella Sativa и вирее предимно в Азия и Северна Африка. Освен това няма нищо общо с добре познатата на всички ни подправка. Черният кимион представлява цвете със син или бял цвят. Използва се предимно като подправка в азиатската кухня и има горчив вкус и аромат, който напомня смес от черен пипер, кимион и лук.

Ето че това пиперливо растение е на път да се превърне в отглеждана култураи у нас. От нея Пламен Солаков и Боряна Борисова правят целебно масло с перфектни вкусови характеристики.

Началото на бизнес идеята

Той е музикант по професия и свири в джаз трио. Тя е консултант по европроекти и работи с българските фермери от години. Познават се от деца и обичат да пътуват, за да се обогатяват. По време на екскурзия в Одрин двамата приятели срещат местен жител, който пресова черен кимион на улицата, пред очите на туристите. Харесало им като вкус и като идея и така решават да станат бизнес партньори в новото си начинание – производство на студено пресовано олио от черен кимион. “Видя ни се много интересно и решихме да пробваме и ние. Вече имаме малко цех, регистриран в БАБХ. Намерихме голям производител на такива машини в Анкара и взехме от него за нашето производство. Разработихме този продукт за по-малко от година. Освен това правим и студено пресовани кокосово масло и шарлан. Засега работим в малки количества, опитваме се да развием този бизнес “, казва Пламен Солаков.

Технологията за масло от черен кимион

Използвано в азиатските страни от векове, маслото от черен кимион е нов продукт за нашия пазар. Боряна и Пламен извличат най-ценните вещества от културата и правят 100% натурално масло в своя цех. ”Процедурата не е сложна, но е прецизна. Ние правим студено пресоване. Не използваме температура за нагряване на машината и семената над 40 градуса. Това отговаря на световния стандарт на студено пресоване. Така се запазват всички полезни съставки, които при по-висока температура се унищожават. Това, което се получава, е нерафинирано олио“, споделя още Пламен Солаков.

Затваряне на производствения цикъл

Тъй като тази култура не се отглежда у нас или, ако съществува, то е в много малки количества, Пламен решава да произвежда собствена суровина и вече е направил първите стъпки за отглеждане на черен кимион.

Пламен Солаков допълва: “Имаме интерес да затворим цикъла. Вече правя проби, поръчал съм органични семена със сертификат и съм ги засадил. Правя експеримент в малки мащаби. Не сме ползвали евросубсидии. По-интересно ни е да тръгнем от нещо съвсем малко и да се опитаме да го развием, макар че става по-бавно. Видяхме, че нещата се получават и има интерес към този продукт. Към момента обаче не разполагаме с голям ресурс, така че вероятно ще кандидатстваме за субсидии през следващия програмен период.“

Кимионът се гледа лесно, твърди Пламен. Сее се напролет подобно на другите култури. През септември растението става на шушулка, в която са черните зрънца.

Трудоемко е самото прибиране, което става с ръчен труд, подобно на събирането на шафрана. Сега работя върху възможностите за механично събиране на продукцията, споделя начинаещият производител.

Хит на фермерските пазари

Боряна и Пламен продават произведеното масло на фермерските пазари в Бургас и Пловдив. За по-малко от година те се радват на огромен интерес от страна на потребителите към студено пресования черен кимион. Споделят, че често получават обратна връзка от хора, които вече редовно използват маслото в ежедневните си хранения и здравословна поддръжка

Лечебните и регенериращи функции на маслото от черен кимион са наистина уникални, категоричен е Пламен. “Има вече голям интерес към продукта ни. Много хора за пръв път чуват за това масло и ние им обясняваме на място. Полученото олио се определя като силен имуностимулант. Влияе благоприятно в борбата с редица заболявания, дори се използва като превенция на ракови болести. Нормализира кръвното налягане, нивата на инсулина, което го прави много подходящ за диабетици, а също така подпомага обмяната на веществата. Намира приложение в лечението на кожни заболявания, както и в козметиката заради регенериращите клетките функции, които притежава“, разказва увлекателно Пламен.

В очакване на белите дни

Подобно на културата, която са избрали да произвеждат и преработват, Боряна и Пламен притежават силен характер и се изправят пред трудностите с източен стоицизъм. За тях бизнесът с черен кимион започва като авантюра и предизвикателство, а вече е доходоносна реалност, която сами са изградили. „Нашата политика е да произвеждаме два-три продукта, за да имаме високо качество и гарантиран пазар. Предвиждаме развитие и разрастване, но само за да станем по-добри, а не за да бълваме количества. Залагаме на бутиковото производство. Според нас всичко е възможно”, категоричен е Пламен Солаков.

Наистина реалността у нас е трудна, но винаги можеш да избереш да не се съобразяваш с реалността. Единственият начин да промениш нещата, които не ти харесват, е да не вярваш в тях и да отправиш поглед към това, което ти харесва, завършва разказа си джазменът и майстор на студеното пресоване.

Неда КИРИЛОВА,от сайта Агри.БГ

България

Икономика

Житницата на България остана без жито

Житницата на България остана без жито

През тази стопанска година Добричка област поставя своеобразен „рекорд” по ниски резултати, жънат средно по 138 кг пшеница от декар

Жътвата н...

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Димитър Рангелов се завръща в Славия

Ветеранът в тима на Енерги (Котбус) вече се е договорил с Венцеслав Стефанов и съвсем скоро ще облече отново бялата фланелка.

Рангелов е юнош...

Прочети още:

Loading...

Свят