Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет10072020

Брой 129, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.72441 BGN ↓ 1 GBP = 2.18151 BGN ↑ 1 CHF = 1.83922 BGN ↓
Back Вие сте тук:Начало Земеделие (2) Необичайна жътва в Добруджа

Необичайна жътва в Добруджа

Необичайна жътва в Добруджа

В крайморските общини резултатите за реколтата от пшеница се очертават между 50 и 150 кг от дка

Унищожителна суша през есента, зимата и пролетта, валежи по време на жътва - така най-общо определят земеделските стопани от Добричка област ситуацията през настоящата стопанска година. Липсата на дъждове в продължение на месеци доведе до изсъхване на пшеницата. До момента са ожънати близо 8000 дка от засетите през есента 1,245 млн. дка. Жътвата започна в крайморските общини Шабла, Каварна и Балчик. След това прибирането на реколтата стартира и в общините Тервел и Генерал Тошево.

Първите добиви все още са твърде ниски. По информация на земеделски производители комбайните отчитат по 100-150 кг зърно от декар. Падналите дъждове обаче стопираха кампанията по прибиране на реколтата още в началото. Сега производителите чакат удобен момент да влязат в нивите, за да приберат оскъдната реколта.

Проверките на ОД „Земеделие” по подадените заявления за провалени площи с пшеница установяват малко над 26 000 дка пропаднали на 100 % посеви. Тези декари вече са окосени или разорани. На места по-рано през пролетта площите дори бяха засети с пролетни култури. Огледите на посевите с пшеница са извършени от края на април до 19 юни, посочват от службата.

От Добруджанския земеделски институт уточниха, че очакват спад на добивите през настоящата година. В крайморските общини резултатите се очертават между 50 и 150 кг/дка. В цяла Добричка област може да се стигне средно най-много до 400 кг/дка, посочват още учените.

При ечемика също се отчитат сравнително ниски резултати. До момента добивите са между 220 и 260 кг/дка. Общо за реколтиране през настоящата стопанска година има малко над 15 000 дка ечемик. През миналото лято стопаните ожънаха средно по 550 кг/дка. Най-високи добиви тогава имаше в община Добричка - 650 кг/дка, а най-ниски - в община Тервел - средно по 450 кг/дка,пише Галина Недкова от Агри.БГ.

България

Икономика

Loading...

Култура

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Кинофестивалът във Венеция ще се проведе с промени

Директорът на проявата Алберто Барбера изрази задоволството си, че форумът ще се проведе при минимално съкращаване на кинотворбите. Шоуто ще...

Прочети още:

Loading...

Спорт

7 заразени в Локо Пд

Отборът на Локомотив Пловдив излезе с официална информация, в която извести колко са заразените от коронавирус в клуба. От резултатите става...

Прочети още:

Loading...

Свят

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

В Германия приеха стратегията за равенство между половете

Ще се намалява разликата в трудовите възнаграждения на жените и мъжете

Германското правителство одобри планираната стратегия, която цели да н...

Прочети още:

Loading...