Юни беше най-горещ в историята

Юни беше най-горещ в историята

Миналият месец беше най-горещият юни, регистриран досега, с покачващи се температури в световен мащаб и рекордни топлинни вълни в Западна Европа. Глобалните данни, отчетени от ръководената от ЕС Служба за климатични изменения „Коперник“ (C3S), показват, че европейските температури са с около 2° С по-високи от нормалното, а в световен мащаб Земята е с 0,1° по-гореща от досегашния юнски рекорд, коментира БНТ. Топлинната вълна миналата седмица разби националните рекорди за най-горещ ден, когато палещата жега се разгърна над цяла Европа от Сахара. Тя беше толкова интензивна, че температурите бяха с 10 градуса по-високи от нормалните във Франция, Германия, Северна Испания и Италия. Екипът на “Коперник“ заяви, че е трудно да се припише рекордният месец “директно“ към изменението на климата, но отделен анализ на международен екип от учени съобщи, че глобалното затопляне е направило топлинната вълна поне пет пъти по-вероятна. Според спътникови данни в комбинация с исторически температурни графики, през юни 2019 г., температурата е 3 градуса по-висока в цяла Европа от средната за периода 1850-1900 г. Високите температури преди ден бяха причината за първия за това лято код за опасни горещини. За цялата страна е в сила първа степен за опасно време. Избягвайте слънцето в обедните часове, стойте на по-прохладно и пийте много вода. Горещините продължават и трябва да бъдем особено внимателни към храната и напитките, които консумираме. Препоръката е да се избягват кафе и алкохолни напитки, както и по-мазни ястия. Още полезни съвети даде пред БНТ специалистът по хранене и диететика Михаил Христов. Той препоръчва разпределението на течностите да започне от сутринта, като е добре първата чаша вода да я загрята на водна баня. Към нея може да се добави лимон, който подпомага детоксикацията. След това може да се изпият още чаша-две вода, като поемането на течността е добре да бъде бавно - на глътки. Подходящото време за хидратация е 1 час преди всяко основно хранене. Христов посочи, че при прием на кафе е добре да увеличим и количеството приета вода, като комбинацията е добре да бъде топло кафе със студена вода. Бирата, както и кафето, също е диуретик. Затова при повишена консумация на бира, човек трябва да добави към нормалното количество вода, което поема, допълнително още половината от него. Кожата на човек е бариерата между вътре и вън и е от важност да понесем всякакви предизвикателства като по-горещо и по-студено време, но голямата температурна разлика влияе негативно върху способността ѝ да оказват бариерна функция“, каза семейният лекар д-р Андриан Лалков пред „Нова телевизия”.

Пациентите с високо кръвно са най-уязвими, предупреди той. По-възрастните пациенти имат и други сърдечно съдови заболявания, както и мозъчно съдова болест, така че винаги е комбинация между няколко заболявания, обясни д-р Лалков. Според него всички ние трябва да увеличим времевия диапазон, в който по-добре да не се появяваме на слънце. Ако се налага излизане, хората трябва да са облечени в светли дрехи, каза още семейният лекар. И допълни, че трябва да пие повече течности, най-вече вода.