Цените на едро за основни храни се повишиха с над 8% за две седмици

Цените на едро за основни храни се повишиха с над 8% за две седмици

През последните две седмици храните, които се търгуват на едро, скочиха с 8,16 на сто, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.Индексът на тържищните цени се повиши за първи път над 1,600 пункта от Великденските празници през 2019 г., когато стигна максимума си за годината от 1,608 пункта.

Цената на оранжерийните домати в началото на годината се понижи с 3,5 процента, до 2,22 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици се увеличи с 2,9 на сто, до 2,45 лева за килограм. Картофите поскъпват с 1,4 на сто и се продават по 0,70 лева за килограм. Морковите поевтиняват с 1,4 на сто и се търгуват по 0,69 лева за килограм. Зелето поевтинява със 7,0 на сто и се продава по 0,53 лв./кг. Червените чушки поскъпват с 2,9 на сто, средно до 2,45 лева.

Ябълките поевтиняват с 1,8 на сто, до 1,12 лв./кг. Лимоните поскъпват с 4,3 процента и се продават по 2,19 лева за килограм. Бананите се предлагат по 2,20 лева за килограм; портокалите - по 1,29 лв./кг; мандарините поевтиняват с 3,2 на сто - до 1,51 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,8 на сто и се търгува по 6,37 лв./кг; кашкавалът, тип “Витоша“, се купува по 10,60 лв./кг. Олиото поскъпва с 1,0 на сто и се продава по 2,00 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,23 лева. Пилешкото замразено месо поевтинява с 0,7 на сто и се търгува по 4,04 лева за килограм на едро в края на седмицата. Захарта е по 1,26 лв./кг. Брашното, тип “500“, поскъпва с 1,1 на сто, до 0,95 лева/кг. Цената на ориза се понижава с 1,0 на сто, до 1,92 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,21 лева за брой.