Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 18, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Илияна Йотова: Решението за Шенген е отново политическо

Илияна Йотова: Решението за Шенген е отново политическо

Едрият бизнес и политици зоват за санкциониране на Нидерландия заради ветото

Не бих искала да комен­тирам жур­налис­тически филм, който обс­лужва тезата, че Бъл­гария не е готова за Шен­ген. Много бих искала да видя и друг филм — затова как се стреля по бъл­гар­ски граничари и, че има жер­тви на нашата граница, за което сякаш Европа остана глуха, комен­тира пред жур­налисти във Велико Тър­ново вицеп­резиден­тът Илияна Йотова, предаде БТА. Тя бе в староп­рес­тол­ния град за среща със студенти от ВТУ “Св.св. Кирил и Методий“ в навечерието на праз­ника им 8 декем­ври.

В името на паметта на тези загинали мом­чета би тряб­вало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска гледна точка, посочи Йотова. Тя допълни, че решението за Шен­ген е отново политическо, така както е било през 2011 година, когато по думите й, Бъл­гария е допус­нала голяма грешка и е поз­волила тех­ничес­ките критерии за приемането в Шен­ген, така както е било за всички останали страни, да бъдат измес­тени и заменени от политически критерии.

Винаги политичес­ките критерии ще бъдат налице, винаги ще има нес­табил­ност или правител­с­т­вени кризи в дър­жавите членки и ние ще трябва да плащаме за тях­ната вът­реш­нополитическа ситуация, какъвто е случаят в момента с Нидер­лан­дия“, под­черта вицеп­резиден­тът.

По същото време, в началото на правител­с­т­веното заседание служеб­ният премиер Гълъб Донев призова депутатите да не прев­ръщат темата “Шен­ген“ в раз­менна монета за кратка слава. Темата „Шен­ген“ обаче присъс­т­ваше в заседанието на Народ­ното съб­рание.

От пар­тия „Бъл­гар­ски въз­ход“ внесоха все пак проек­торешение, с което нас­тояват Народ­ното съб­рание да задължи правител­с­т­вото да гласува в рам­ките на Съвета на ЕС против всички пред­ложения и инициативи на Нидер­лан­дия като рецип­рочна мярка във връзка с блокирането на страната ни за Шен­ген.

Паралелно с това в ефира на „Нова телевизия“ пред­седателят на Управител­ния съвет на Асоциацията на индус­т­риал­ния капитал в Бъл­гария Васил Велев пред­ложи бъл­гарите да спрат да купуват нидер­лан­д­ска тех­ника, защото имало дос­татъчно качес­т­вени япон­ски и корейски стоки. Той призова да се зарежда гориво от нидер­лан­д­с­ката верига бен­зинос­тан­ции, пред­с­тавена в Бъл­гария и дори да не се пращат студенти да учат в универ­ситети в Нидер­лан­дия, тъй като “можем да ги изп­ратим в не по-лоши дес­тинации“.

Демер­джиев: Сирийс­кият миг­рант не е зас­т­релян от наша страна

Инциден­тът от 3 октом­ври на границата незабавно беше раз­с­лед­ван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично зак­лючение, че изс­т­релът не е произ­веден от бъл­гар­ска територия и бъл­гар­ски граничен полицай. Въп­реки това този репор­таж се появява преди решението за Шен­ген. Това заяви служеб­ният минис­тър на вът­реш­ните работи Иван Демер­джиев пред БНТ по повод раз­с­лед­ване на “Скай нюз“, в което се твърди, че бъл­гар­ски граничари са ранили с огнес­т­релно оръжие сирийски младеж. “Този репор­таж е в рязко противоречие с изразената позиция от г-н Рюте, малко по-рано, че бъл­гар­с­ката граница се преминава вероятно срещу 50 евро и е много интересно коя от двете тези е вярна“, заяви Демер­джиев, който отх­върли като неверни и двете тези — нито бъл­гар­с­ката граница се преминава за 50 евро, нито “се стреля на месо“.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Бащата на Джокович позира с руския флаг в Мелбрън

Бащата на Новак Джокович – Сър­джан, беше зас­нет как позира с фенове, дър­жащи рус­кия флаг, а един от тях бе облечен с фланелка със “Z”. Възмо…

Прочети още:

Loading...

Свят

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Путин: Целите ни в Украйна остават непроменени

Целите на Русия в Украйна остават неп­роменени, заяви в сряда рус­кият президент Владимир Путин. Той говори на среща със студенти по повод Тат…

Прочети още:

Loading...

Земеделие