Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 63, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Професия „Репортер“: Легендарният Иван Гарелов на 80

Професия „Репортер“: Легендарният Иван Гарелов на 80

Професия „Репортер“: Легендарният Иван Гарелов на 80

Вчера леген­дар­ният телевизионер и жур­налист Иван Гарелов навърши 80 години.

Иван Гарелов е роден на 6 фев­руари 1943 г. в с. Смилец, област Пазар­джик. Една случка в живота му го насочва към изб­раната професия — да стане жур­налист. Решава го още когато е на 14 години. Бил в Пазар­джик и чакал на опашка да се качи в рейса. Шофьорът ги дър­жал на дъжда и не ги пус­кал вътре. Въз­мутен, след случ­ката той написал дописка и я пратил на плов­див­с­кия вес­т­ник „Отечес­т­вен глас“. Вес­т­никът я пуб­ликувал. Решението дошло само и никога не съжалявал за своя избор.

Още когато е във втори курс на универ­ситета, започва да работи във вес­т­ник „Студен­т­ска трибуна“.

През 1964 г. взима пър­вото си интервю с Лили Иванова. След като се дип­ломира започва работа във вес­т­ник „Народна младеж“.

В БТА започва работа през 1969 г. заради гръц­кия език, който научава, след като завър­шва универ­ситета. През 1972 г. пуб­ликува пътепис за Света гора в списание „Паралели“ на БТА. В аген­цията работи до 1972 г. като редак­тор.

Марко Семов е човекът, поканил Иван Гарелов да работи в Бъл­гар­с­ката телевизия през 1973 година за новосъз­дадената редак­ция „Пуб­лицис­тика“. Пър­вото му телевизионно интервю е с президента на Кипър архиепис­коп Макариос. През 1974 г. прави пър­вия си докумен­тален филм за Гър­ция „Гър­ция без пагони“ за падането на хун­тата. След­ват поредица от докумен­тални филми — за граж­дан­с­ката война в Ливан — „Идвам от Ливан“. Снима също в Близ­кия изток, където взима присърце палес­тин­с­ката кауза.

През 1979 г. прави докумен­тален филм за Кам­бо­джа — „Къде сте док­тор Тиенг Терпи“. Този филм се пол­зва в американ­ски универ­ситети като помагало за драматур­гия на докумен­тален филм, изучава се и в Нов бъл­гар­ски универ­ситет. Може да напише томове за своите пътешес­т­вия и срещи по света — Китай, Тан­зания, Зим­бабве, Мозам­бик, Израел, Гър­ция. Автор е на повече от 30 докумен­тални филми от Ливан, Израел, Кипър, Гър­ция, Виет­нам, Кам­бо­джа, Афганис­тан.

Дъл­гогодишен водещ е на предаването „Панорама“ по Бъл­гар­с­ката национална телевизия. Наричан Мис­тър Панорама, Иван Гарелов започва да работи в предаването осем години след неговото начало. От декем­ври 1979 до 2000 г. е пос­тоянен водещ. От 2004 до 2007 г. е водещ на телевизион­ната игра „Вот на доверие“ по Би Ти Ви.

Автор на книги със спомени и пуб­лицис­тика.


Издателите и екипът на ЗЕМЯ чес­титят юбилея на Иван Гарелов и му желаят житейско и твор­ческо дъл­голетие!

България

Икономика

Ден втори: Протестът се разраства

Ден втори: Протестът се разраства

Граничните пунктове на северната ни граница отново бяха блокирани с тежка земеделска техника

Във втория ден от ефек­тив­ните протес­тни дейс­т­вия…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Русия арестува журналист от в. “Уолстрийт джърнъл“ по обвинение в шпионаж

Арес­тът на Иван Гер­ш­кович е извър­шен в момент, в който заради вой­ната в Украйна отношенията между Запада и Мос­ква са особено обтег­нати. За п…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...