ГЕРБ остана без кмет в Пловдив, Здравко Димитров хвърли партийния билет, но остава градоначалник
- Вторник, 07 Февруари 2023
Подавам оставка, но като член на ГЕРБ и по-точно на пловдивската организация на Иван Тотев.
Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на пресконференция.
Градоначалникът уточни, че оставката я подава, за да излезе от градската организация на партията, оглавявана от бившия кмет Иван Тотев.
Изявлението идва, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му поиска оставката след серия от скандали за стадионите на “Ботев“ и “Локомотив“ и акциите на Панаира. “Ако ми е приятел, трябва да отиде и да си депозира оставката. Обичам го, уважавам го, но не се справи и ни създаде проблем. Който си е направил грешката, да си я понася“, каза той на изненадваща партийна среща в Пловдив в събота, с бившия кмет Иван Тотев до себе си.
Борисов е заблуден от Иван Тотев“, коментира градоначалникът. И смята, че е “накиснат“ от градския лидер на партията. Според него, Иван Тотев като основен виновник на случващото се в момента. “Той е този, който е заблудил Бойко Борисов и вдига феновете. Тотев е правил регулярни среши с тях да ги настройва“.
Нека Тотев да се вижда с тях, а не да ги настройва срещу мен. А да се търси консенсус. Тези стадиони трябва да се случат“, каза още Димитров.
“Няма да освободя кметския пост, защото в момента в Пловдив се изпълняват проекти за над 500 млн. лева“, отсече днес Зико. И намекна, че може пак да се кандидатира за кмет на предстоящите местни избори.
Той призна, че не е разговарял с Борисов след като лидерът на ГЕРБ му поиска оставката.“Лоша дума за господин Борисов от мен няма да чуете. Той е лидер на тази партия. Партия, в която и аз съм участвал за създаването ѝ. Постигнали сме много неща заедно. Мисля, че това е за добро, така е преценил — да напусна партията, да спадне напрежението, това е негово право“, посочи още Димитров, който разясни, че не е бил поканен на срещата на ГЕРБ с пловдивския актив, на която Борисов му поиска оставката като кмет.Аз съм избран от всички пловдивчани и съм кмет на всички. Има много проекти, които са започнати и трябва да бъдат завършени. Ще се изтълкува като предателство, ако си подам оставката като кмет, допълни Димитров.
„Аз не съм се карал в Борисов. Той ми е началник. Беше ми началник. Уважението остава“, заяви той.