Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 111, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Мая Манолова: Да вземем свръхпечалбите на спекулантите, да я дадем на хората

Мая Манолова: Да вземем свръхпечалбите на спекулантите, да я дадем на хората

„Левицата!“ отдавна настоява за таван от 5 % за 10 продукта от малката потребителска кошница, които да са достъпни за всички - мляко, месо, яйца, сирене, кашкавал, брашно и други, припомни кандидатката за народен представител

Това каза днес Мая Манолова в участието си в Нова Нюз по повод приоритетите на „Левицата!“, а именно борбата със спекулата и високите цени, картелите и категоричната си антивоенната позиция. По този повод тя заяви, че износът на оръжие е бизнес със смърт, а българските граждани стоят по-високо от икономическите интереси на оръжейните заводи и човешкият живот е безценен.

Оказва се, че целият икономически растеж, с който се хвалеше Четворната коалиция, е от износ на оръжие и горива за Украйна. Това стана ясно след вчерашното признание на Кирил Петков за износ и боеприпаси към Украйна в размер на 5 мрд. лева по време на управлението на Четворната коалиция. Този факт очерта ясно и основната разлика между позициите на „Левицата!“ и БСП относно мястото на България в разрастващия се военен конфликт. За разлика от БСП, чиито лидер в качеството си на вицепремиер и министър на икономиката е подписвала сделки за износ на оръжие, позицията на новата лява коалиция е принципна и не би подкрепила никакви сделки и споразумения, свързани с въвличане във военния конфликт. Мая Манолова коментира, че е непочтено това да се прави зад гърба на българските граждани. Тя предупреди за опасността от следваща стъпка, която би могла да бъде искане към страната да изпрати български младежи на фронта на чужда война.

Друга разлика е предложената ценова политика при храните. „Левицата!“ настоява за таван на надценката, а не на цените. Направен от коалицията анализ, базиран на европейските практики на ценообразуване, показва, че там, където е поставен таван на цените, търговските вериги натискат производителите и те фалират. Затова, ефективен метод за овладяване на кризата с храните е именно таван на надценките. „Левицата!“ отдавна настоява за таван от 5 % за 10 продукта от малката потребителска кошница, които да са достъпни за всички - мляко, месо, яйца, сирене, кашкавал, брашно и др. Служебното правителство работи в унисон с предложението на „Левицата!“ и мерките вече дават резултати.

Мая Манолова уточни, че цените на храните са тръгнали нагоре от края на 2021 г., по време на управлението на Четворната коалиция и не са предприети никакви адекватни мерки в полза на хората за овладяване на кризата. Тя посочи, че едва по време на предизборната кампания всички са се сетили за този проблем и основателно ги обвини, че са загубили много парламентарно време за хартиената бюлетина, износа на оръжие и покупка на нови самолети - теми, които интересуват партийните елити, но не са в полза на хората.

Новата коалиция ще създаде силен контролен орган, който да следи за спекула с цените на храните, да прави проверки и да налага „драконовски мерки“ на спекулантите. Мая Манолова наскоро посети мандра, която не предлага стоката си на българските търговски вериги, заради натоварващите допълнителни такси, които увеличават цената на продуктите, а ги изнася за САЩ, където такива такси няма и цената се оказва по-ниска от тази в България. „Трябва да има солидарност от страна на веригите, защото българските данъкоплатци ги подкрепяха, те получиха десетки милиони за компенсации, а българските граждани не получиха и стотинка. Плащат най-ниския корпоративен данък в Европа и си изнасят печалбите зад граница. Най-важното е да спрат да извиват ръцете на потребителите, а всичко над определената надценка трябва да отива във фонд „Солидарност“, от където да се върне обратно при хората.“, заяви Мая Манолова.

Тя обеща, че ще се води почтена политика и ще изпълни обещанията, които поема пред избирателите, а именно да не допуска партиите на статуквото ГЕРБ и ДПС във властта и да е опозиция на всяка коалиция на войната, ще настоява в следващия парламент всички усилия да бъдат насочени към дипломация и мирни преговори, които скоро да сложат край на този абсурден конфликт. Мая Манолова изрази мнение, че нито Европейският съюз, нито Европейската комисия демонстрират силно лидерство в момента и част от решенията, които вземат са спорни, като подчерта, че в този военен конфликт големият губещ е Европа. „Ние ще отстояваме силно и категорично интереса на българските земеделски производители, на въглищните централи и на българските домакинства. Ще критикуваме и ще налагаме вето, когато се вземат решения, които са в ущърб на хората.“, обобщи Мая Манолова.

Тя отново заяви, че волята за обединение на лявото е основна разлика между двете леви формации. Последните социологически проучвания показват, че БСП ще е пета, а „Левицата!“ шеста сила в парламента. Според нея, обединението би дало сила и авторитет, но ръководството на БСП се държи като монополист в партията, а и вместо да критикува партиите на статуквото, напада само „Левицата!“.

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...