Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Нед27092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Въпросът “Как се пише?“ стои пред все повече българи

Въпросът “Как се пише?“ стои пред все повече българи

Въпросът “Как се пише?“ стои пред все повече българи

Най-много грешим при поставянето на пълния и краткия член, както и правилото за бройна форма, смята филолог

Въп­росът „Как се пише?“ стои пред все повече грамотни бъл­гари, защото днес е много важно да пишеш грамотно. Ако пишеш грамотно и имаш адек­ватно езиково поведение, ти ще пред­с­тавиш себе си пред по-добра свет­лина пред всички, които те четат, това каза за БНР Пав­лина Вър­банова – филолог, корек­тор и автор на сайта „Как се пише“ и на книж­ния справоч­ник „Как се пише“, който от 1 ноем­ври вече е на пазара.

За мен е важен въп­росът защо хората грешат. Не бива да ги назидаваме тол­кова, а по-скоро да се стремим да раз­бираме причините, поради които се допус­кат тези грешки”, добави Вър­банова. Според нея трябва да се отговори на въп­роси, свър­зани с това дали хората грешат, защото не се интересуват как е правилно, или защото им е трудно да овладеят определени правописни и пун­к­туационни правила. По думите й най-много се греши правилото за пъл­ния и кратък член, както и правилото за бройна форма и упот­ребата на фор­мата за множес­т­вено число при същес­т­вител­ните от мъжки род.

Много често се упот­ребява „5 моливи“, вместо правил­ното „5 молива“ или “двама депутата“ вместо правил­ното „двама депутати“. А запетаите се пос­тавят по интуиция, а не тол­кова по определените правила.

Вър­банова отп­рави апел към Инс­титута за бъл­гар­с­кия език да помисли за осъв­ременяване на някои твърде остарели книжовни правила.

Аз следя изявите на някои от бъл­гар­с­ките политици, които се осмеляват да присъс­т­ват активно във Фейс­бук и Туитър, и моите впечат­ления са положителни. Те пишат грамотно, даже някои имат много висока правописна кул­тура”, каза още Вър­банова.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...