Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 110, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Миков: Ударите по спецслужбите дадоха достатъчно основанията за закриване на Комисията по досиетата

Миков: Ударите по спецслужбите дадоха достатъчно основанията за закриване на Комисията по досиетата

Миков: Ударите по спецслужбите дадоха достатъчно основанията за закриване на Комисията по досиетата

Няма да подкрепим Меглена Кунева за образователен министър, защото тя ще довършва ликвидацията на българското образование, заяви лидерът на опозицията

Правителството реши да направи скандален бартер с детски ваксини, наруши законите, създаде голяма истерия и страх в обществото. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на „Дарик“. По думите му непремерените реакции на здравния министър Петър Москов са само доказателство за гузност. Лидерът на социалистите припомни, че миналата седмица левицата първа е инициирала дебат по темата с ваксините и имунизационния календар.

„Категорично има и други основания. Те са свързани със разделянето на здравноосигурените граждани – тези, които редовно си плащат – на такива със „социално значими“ заболявания и такива със „социално незначими“, които могат да чакат за лечение, но имат и друга опция – да си платят. Това е типично дясна здравна реформа – плащаш си здравната осигуровка, но за да икономисаме пари на Здравната каса, ще си платиш втори път, когато си на зор“, обясни Миков. По думите му при това положение възниква фундаментален въпрос, свързан с общественото право – правото на здравеопазване, когато си изряден към Здравната каса. „В момента се решава, за да няма дефицити в НЗОК, да изтупаме още чувала на пациентите“, коментира председателят на БСП.

Парите за здравеопазване са достатъчни смята Миков, но контролът върху изразходването им не е. Той обърна внимание на частното здравеопазване, за което има двойно увеличение на средствата от 2009 г. досега. „Това се превърна в един печеливш бизнес. В същото време държавните и общински лечебни заведения все повече изпитват острата необходимост от средства и специалисти“, констатира лидерът на българската левица.

Михаил Миков разясни лявата алтернатива в здравната сфера: „Това означава на първо място укрепване на гръбнака на здравеопазването - големите болници в София, окръжните болници, на общинските болници, които тази година ще изпитат тежък финансов проблем заради същата дясна политика“, каза лидерът на социалистите. Той поясни, че искането за вот на недоверие за здравеопазването ще бъде внесено след финализиране на мотивите, които постоянно се натрупват. Миков даде пример с т.нар. „реимбурсиране“ на лекарствата, което реално означава доплащане.

Лидерът на социалистите коментира, че опозицията на председателя на ДСБ Радан Кънев е „псевдоопозиция“, а БСП Лява България е водещата опозиционна сила и това е ясно, категоричен бе Миков, който очаква подкрепа за вота от ДПС, БДЦ и независими депутати.

„Принципна е нашата позиция, че подкрепяме всички справедливи протести – тези, които имат реални искания, особено в социалната сфера, защото резултатите от дясната политика са все по-видими“, заяви също Михаил Миков по повод проявите на обществено напрежение.

Левицата няма да иска вот на недоверие за политиката по отношение на съдебната система, въпреки че има всичките основания за това. „Провалът там е ясен“, подчерта председателят на БСП. Според лидера на левицата случващото се доказва истинската цел на съдебната „реформа“ – да се смени съставът на ВСС и той да стане послушен на ГЕРБ. „СМС-ите, записаните разговори, скандалите заместват истинската дискусия за Висшия съдебен съвет“, смята Миков. Михаил Миков коментира и провалите на воденото от десницата управление по отношение на борбата с корупцията.

„Няма да подкрепим Меглена Кунева за образователен министър, защото тя ще довършва ликвидацията на българското образование, която започна при предишния мандат на ГЕРБ. Кунева се захваща да изпълнява една дясна политика в образователната сфера, предлагана от ГЕРБ“. Това заяви председателят на БСП Михаил Миков в ефира на „Дарик“. 

По думите на Миков основният проблем в образованието е, че се прокарва закон, който прави образованието по-недостъпно, по-далечно от хората, разбива единната държавна образователна система. Лидерът на социалистите даде пример с разделянето на учебната програма на задължителна и такава, която ще определят училищата, според възможностите си и желанията на учениците. Наред с това се въвежда и домашно образование, което създава условия вкъщи да се учи например ислям и други религии.

„Местят се произведения като „История славянобългарска“, класици като Ботев, Вапцаров, Смирненски, вкарва се идеология – неолибералната идеология. Образованието се натоварва с политически внушения“, посочи Миков. „Чувам също, че някои искат да се изучават периоди от историята, които са свързани с актуалната политика“, добави лидерът на левицата. По думите му става въпрос за социалистическия период и този след 1989 г., които могат да имат противоречиви тълкувания. За да се изучават, трябва да е минало достатъчно време, за да не бъде натоварен прочитът им със съвременна политика, подчерта Михаил Миков.

Председателят на  БСП посочи, че в момента 12% от децата отпадат от училище и отбеляза, че управляващите решават този проблем с новия закон, като създават възможност за по-ранно напускане на училище – вместо до 8 клас, ще се учи до 7-ми.

Лидерът на социалистите определи като абсурдни предложенията на десницата, предвиждащи глоба за българските граждани, които пазят портрет на Тодор Живков, и Георги Димитров. „Търси се някакъв нов живот на десницата чрез антикомунизма“, коментира Михаил Миков. „В София се готви „Луковмарш“, а управляващите не предприемат нищо. При това техният закон беше внесен в Дена в памет на жертвите на Холокоста – има някакъв знак във всичко това“, добави председателят на БСП.

Според Миков, с оглед на ударите, които бяха нанесени на българските специални служби, има достатъчно основания комисията по досиетата да се закрие, особено сега, когато има нови предизвикателства за националната сигурност и България трябва да пази своите тайни, както го прави турската, американската, руската държава. „Случващото се е унищожаване на капацитета на българската държава за това“, предупреди лидерът на левицата.

 

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...