Вестник Земя - национален всекидневник

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 111, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Скандал! Турция изрази териториални претенции към България на учредяването на ДОСТ

Скандал! Турция изрази териториални претенции към България на учредяването на ДОСТ

Скандал! Турция изрази териториални претенции към България на учредяването на ДОСТ

С цитати от Корана и с изявления на турски политик, че „където се говори турски е нашата родина”, бе учредена „българската” и „проевропейска” партия на Лютви Местан

Със скандал започна учредителният конгрес на партия ДОСТ на изгонения от ДПС Лютви Местан. В приветственото си слово зам.-председателят на Партията на националистическото движение на Турция Семир Ялчън предаде поздрав от лидера й Девлет Бахчели. “Където и да се говори турски език, за нас това място е част от нашата родина“, заяви той.

Скандалната последна реплика прозвуча в присъствието на дипломати от френската, украинската и полската мисии, както и олимпийският шампион по вдигане не тежести Наим Сюлейман. В залата са шефовете на част от изселническите организации и много депутати в Меджлиса на Турция.

Очаквано сред гостите е и турският посланик в София Сюлейман Гьокче. Тук е и зам.-председателят на Партията на справедливостта и развитието на турския премиер Ахмет Давутоглу - Фатма Бетюн Сеянкайъ, която похвали горещо Местан, че защитава малцинствата, а също - за декларацията в защита на Турция след свалянето на руския изтребител в края на миналата година.

Изразената от Бахчели теза е основополагащ темел  в книгата на Давутоглу “Стратегическа дълбочина“, която вече предизвика скандал у нас, припомни сайтът „Епицентър”. По отношение на Балканите турският премиер прокарва доктрината, че навсякъде,  където има мюсюлмани - в България, Гърция, Македония, Хърватска,  турската държава трябва да се грижи за тях, а където се говори на турски - то това е част от бившата Османската империя  и като такива тези територии турска държава смята за свои.

Стартът бе белязан и с още едно скандално действие, което е пряко нарушение на закона, че агитация у нас се провежда само на български език: депутатът Хюсеин Хафъзов откри конференцията със стих от Корана на арабски език.

Новата партия, чиято абревиатура на турски език означава „приятел”, щяла да разчита, както на гласовете на разочарованите от ДПС, така и на всички останали българи, турци, роми, евреи и “дори арменци“, декларира бъдещият лидер на ДОСТ, единодушно изключеният от ДПС Лютви Местан.

В 50-минутната си реч пред делегатите Лютви Местан не обели и дума за финансирането на политrческия си проект. Нямаше и нужда, защото многобройните представители на управляващите в Турция и присъствието на скандалния посланик Сюлейман Гьокче недвусмислено дадоха отговор на въпроса.

Вместо това той традиционно заговори за „евроатлантическите ценности“.  Местан заяви, че на днешната конференция се учредява една “нова либерална откровено натовска и европейска партия, която ще служи на българските граждани и на избирателя“.

Чрез речта си изгоненият от ДПС бивш председател продължи русофобската си и протурска линия. „Днес Русия е в образа на агресор срещу европейска суверенна държава като Украйна и окупатор на част от територията й, каза Местан.

 

България

Служебният кабинет отчете успешен мандат

Служебният премиер Гълъб Донев отчете успешно проведени предсрочни избори, ръст на инвестициите и мерки за овладяване на инфлацията и напред...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Нова наредба променя изискванията за животновъдните обекти

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти е пуб...

Прочети още:

Loading...

Култура

Поетът Михаил Белчев получи специалната награда „Дървото на надеждата“

Поетът, композитор и певец Михаил Белчев удостоиха със специалната награда на община Челопеч „Дървото на надеждата“ за цялостно творчество.

П...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Везенков най-резултатен за Олимпиакос с 20 точки

Българинът Александър Везенков и тимът на Олимпиакос се наложиха над Панатинайкос със 73:70 (26:14, 15:19, 20:15, 12:22)...

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Бъдещи първокласници от ДГ „Славейче“ засадиха дръвчета в двора на детската градина

Мотото на патриотичното събитие бе „Посади дърво, създай живот!“. Партньор в инициативата е Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, к...

Прочети още:

Loading...