Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 239, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) МОН: Точковата система ще намали броя на отпадащите ученици

МОН: Точковата система ще намали броя на отпадащите ученици

Според новия закон за образованието 8-ми масов клас няма да същес­т­вува, обяви в студиото на Би Ти Ви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Той обясни, че за оцен­ките след 4-ти и 7-ми клас ще бъде въведена нова точка сис­тема за оценяване. Тя ще бъде само за изпитите при завър­ш­ване. През останалото време от годината оценяването ще си е текущо със стан­дар­тни оценки, макар че са въз­можни раз­лични варианти. В момента една част от завър­ш­ващите 7-ми клас ученици имат добри оценки на изпитите, а други показ­ват ниски резул­тати. Съг­ласно сегаш­ния закон всички ученици продъл­жават, ако преминат успешно изпитите.

Получилите двойки могат да продъл­жат в своето училище в общооб­разователен 8-ми клас, а след това – в професионална гим­назия. Според новия закон обаче въз­мож­ността за масовия 8-ми клас не същес­т­вувала, комен­тира зам.-министърът.

По думите му реал­ността е показала, че ако тези ученици бъдат отс­т­ранени, те няма да бъдат образовани по-нататък. Според новия закон, учениците с 0 точки, ще могат да продъл­жат да учат, но не в добро училище, за раз­лика от връс­т­ниците им с повече точки. Новата сис­тема ще гаран­тира, че по-малко деца ще отпадат от училище, каза още Стаматов.

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сестри Стоеви на полуфиналите във финалния турнир на световните серии

Сес­т­рите Стефани и Габ­риела Стоеви намериха място в полуфиналите на финал­ния тур­нир на Светов­ните серии по бад­мин­тон в Бали (Индонезия) с на…

Прочети още:

Loading...

Свят

Лавров и Блинкен разговаряха в Стокхолм

Дър­жав­ният сек­ретар на САЩ Антъни Блин­кен се срещна с рус­кия си колега Сер­гей Лав­ров, за да го предуп­реди лице в лице за „сериоз­ните пос­леди…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

5% по-високи заплати за чиновниците догодина

Инфлацията притеснява всички, но не е чак толкова висока, обави служебният финансов министър Валери Белчев

Въп­реки че все още е рано за оконч…

Прочети още:

Loading...