Не дават документите от Общото събрание в МУ и на МОН
- Публикувана в Петък, 14 Октомври 2016
Има съпротива, обяви образователният министър Меглена Кунева по повод провелото се Общо събрание, на което бе сменен ректорът на Медицинския университет в София
Университетът е в ситуация на академична автономия, това каза вчера образователният министър Меглена Кунева по повод скандала в Медицинския университет в София.
Министерството на образованието и науката иска да направи административна проверка. Дали провелото се общо събрание е легитимно, може да каже съдът, уточни тя.
“В сряда чакахме до вечерта документите, които искаме да проверим, за правилността на проведеното заседание. Но не ни ги дават, има съпротива от тези, които са организирали събранието. Аз съм с дълбоко уважение към лекарската професия. Това не са просто професори, това са лекари и за мен ситуацията в момента е много губеща“, каза още просветният министър.
Припомняме, че скандалите около Медицинския университет започнаха преди седмица, когато беше публикуван одитният доклад на Министерството на образованието, който разкрива злоупотреби от страна на бившия вече ректор проф. Ваньо Митев. В доклада той е упрекнат, че приема чуждестранни студенти без изпит по биология и химия, а само с матура. Установени са и сериозни разлики в заплатите — шофьорът на ректора получавал над 1800 лв., а заплатите на заместник-ректорите били доста по-ниска. Скъпо излязла според министерството и колата за ректора — почти 180 хиляди лева.
На общото събрание във вторник ректорът на Медицинския университет проф. Вихра Миланова беше сменена с проф. Виктор Златков, който според медийни публикации е брат на бившата съпруга на премиера. Събранието беше закрито за журналисти, на него е имало полиция, която е изгонила шефа на Александровска болница.
В сряда проф. Миланова обяви на пресконференция, че остава ректор на университета до решение на съда по казуса.