Президентът след КСНС: Удовлетворен съм от конструктивния дух
- Сряда, 31 Май 2017
Премиерът Бойко Борисов отрече за конфликт с държавния глава
Удовлетворен съм от факта, че всички участници в КСНС се отнесоха изключително отговорно и конструктивно. Това каза президентът Румен Радев в свое изявление след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), предаде „Фокус“. „Днес се проведе първият КСНС. Удовлетворен съм от факта, че в участници се отнесоха изключително отговорно и конструктивно. Бяха изнесени важни доклади. Обединихме се колко схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с непрекъснато изменящи се предизвикателства. Удовлетворен съм от факта, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет личният състав от сектор “Сигурност“, необходимите мерки за доокомплектоване, кадрово и професионално развитие. Обединихме се, че проектите трябва да имат своята ускорена реализация. Решенията, които взехме за предложения до изпълнителната и законодателната власт се съдържат в 4 основни точки, обяви държавният глава: “Първата точка е актуализация и усъвършенстване до края на 2017 г на Стратегията за национална сигурност, която вече не съответства на съвременната среда за сигурност, а тя е основополагащият документ, върху който се градят способностите на сектора. Също така – актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща устройството и функционирането на системата за национална сигурност и включената в нея национални органи и структури“, заяви президентът Радев. По думите му участниците в КСНС са се обединили около схващането за необходимостта от хармонично развитие на всички елементи от системата за национална сигурност. „Необходима е актуализация и усъвършенстване на нормативната уредба, недопускаща външна намеса във вътрешнополитическия живот на страната“, заяви Радев. „Втора точка от предложенията – анализ и предложения на интегрирано развитие на сектор „Сигурност“ и разпределение на ресурсите по отделните държавни органи и структури за следващите 5 години. Този анализ трябва да бъде извършен до 20 юни тази година. От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата, да преценим дефицита от способности и да направим ефективно разпределение на ресурсите по отделните елементи от системата за национална сигурност“, подчерта още той. По думите му трябва да бъде направен и анализ на необходимостта от участието на българската индустрия в развитието на сектора. „Нашата индустрия в никакъв случай не трябва да остава изолирана от тези разходи, които ще се извършват за отбрана“, коментира още държавният глава. Той отбеляза, че трета точка включва попълване на недостига на личен състав в сектор „Сигурност“, а четвърта – разработване на национален план за достигане национален план достигане на 2% от БВП за целите на отбраната до 2024-та година.
„Освен външни заплахи за държавата, имаме много сериозни вътрешни проблеми, не е приемливо, че МС не спомена и дума за тях”. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Консултативния съвет. Тя поясни, че е поставила този проблем вътре и е получила уверение от президента Румен Радев, че следващият КСНС ще бъде и по такива въпроси. „Стратегията за национална сигурност, приета от 2011 г. трябва да бъде актуализирана, решихме днес. Тази актуализация трябва да бъде внесена в Министерски съвет в парламента. Там да я обсъдим и приемем“, каза лидерът на БСП. Тя посочи, че във връзка с нея иска да изрази някои резерви. „В тази стратегия за национална сигурност освен външните заплахи много детайлно са разработени и заплахите вътре в страната за сигурността, като контрабанда, влошаване на здравеопазване, неграмотност и влошаване в образователната система, битова престъпност и т.н.
„За мое съжаление днес МС и различните министри не споменаха и дума по тези въпроси, нямаше и никакви коментари в докладите, които ни поднесоха по тези въпроси, което за мен е пропуск“, коментира Корнелия Нинова.
Няма никакъв конфликт между мен и президента Румен Радев за модернизацията на въоръжените сили и изстребителите. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов. „По тази тема много ясно, точно и даже и аз съм офицер и съм завършил такова училище. Мога да споря много за кой е майката или царицата на боя. Това е пехотата“, посочи премиерът и подчерта, че във всички военни доктрини пише, че където не мине пехота, няма спечелена война. „Нищо не отменям. 2024 г. е крайният срок, в който трябва да се постигне 2% от БВП. Освен това, това са търговски преговори, дали да са танкове, дали да е транспортьори, дали е за кораби, няма значение. Фирмите, които ги произвеждат в света са няколко държави. Те печелят много големи пари от тях. Има държави, които постигнали до 15 –20 години разсрочване на вноските на даден самолет, кораб или машина. Ние нямаме никакъв спор с президента, че трябват нови самолети, танкове и всичко останало“, каза Борисов.
Службите не са представяли информация колко служители на турското министерство на религията работят тук, парламентът ще приеме Закон за вероизповеданията, коментира Борисов. На въпрос дали службите са представили доклад за актуализирана информация колко служители на турското министерство на религията работят на територията на България, Борисов отговори, че няма такъв документ. По думите му е правилно държавата да направи така, че да може да обучава религиозни дейци, както Семинарията обучава български духовници.