Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 153, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Прокуратурата да плати 300 000 лв. на съдия, оправдан по дело за подкуп

Прокуратурата да плати 300 000 лв. на съдия, оправдан по дело за подкуп

Прокуратурата да плати 300 000 лева на съдия Петър Сан­тиров, пос­танови Софийс­кият град­ски съд (СГС), съобщи “Правен свят“.

Обез­щетението е заради претър­пените от него неимущес­т­вени вреди от незакон­ното обвинение по делото за под­куп, по което той беше оправ­дан на три инс­тан­ции заедно с бив­шия военен минис­тър Николай Цонев и Тенчо Попов.

След като бе окон­чателно оправ­дан, Сан­тиров заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговор­ността на дър­жавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Процедурата бе образувана през 2016 година и искът му беше за 500 000 лева. Отделно, той води дело и срещу бив­шия следовател Петьо Пет­ров, който пък беше основен свидетел на дър­жав­ното обвинение по делото за под­куп. Сан­тиров иска от Пет­ров 100 000 лева.

Припом­няме, в началото на 2015 г. Вър­хов­ният касационен съд (ВКС) оправда окон­чателно тримата под­съдими по делото за коруп­ция, в което те бяха и зрелищно арес­тувани на 1 април 2010 г.

Освен рекор­д­ното обез­щетение за неимущес­т­вени вреди, прокуратурата е осъдена да плати на Сан­тиров и почти 40 000 лева за имущес­т­вени вреди и наз 7700 лева за адвокат­ско въз­наг­раж­дение.

Решението на СГС не е окон­чателно и може да бъде обжал­вано пред Софийс­кия апелативен съд.

България

Икономика

Loading...

Култура

“Колко е лесно да бъдеш обичан“ представя 25 истории от учениците на Стефан Данаилов

Книгата “Колко е лесно да бъдеш обичан“ пред­с­тавя 25 истории от учениците на Стефан Данаилов, които си припом­нят годините с тех­ния Мас­тър, и…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Мондиалът в Катар стартира ден по-рано с мач на домакините

Отк­риващият мач на Светов­ното пър­вен­с­тво по фут­бол тази година между домакините Катар и Еквадор ще се изиг­рае ден по-рано на 20 ноем­ври, обя…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Ще остане ли България в челната тройка в света по износ на слънчогледово олио?

Ще остане ли България в челната тройка в света по износ на слънчогледово олио?

Бъл­гария е на трето място в света по износ на слън­чог­ледово олио за 2021 година. Причина да влезе в чел­ната тройка е инициатив­ността и предп…

Прочети още:

Loading...