Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет03122020

Брой 233, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало България (2) Борисов зове Европа да се огради отвън

Борисов зове Европа да се огради отвън

Борисов зове Европа да се огради отвън

В лекция пред студенти от УНСС премиерът заяви: Турция трябва да ни е стратегически партньор, на волята на Ердоган стоят 3 000 000 бежанци

Премиерът Бойко Борисов изнесе пуб­лична академична лек­ция на тема „Бъл­гария, Бал­каните, Европа и светът“ в УНСС. В речта си той призова към мир и напомни на европейс­ките лидери, че не трябва да се прекъсва диалога с Тур­ция, страната „с най-голямата армия в Европа“.

Живеем в изк­лючително сложно време. Това, че зацик­лиха преговорите в Гер­мания не е никак добре. В много дър­жави излъч­ването на правител­с­тво вече става проб­лем или трябва да се избира между по-малки злини“, смята Борисов.

От друга страна, според него, споразумението с Тур­ция за миг­ран­тите работи добре и е най-правилното нещо, за да се държи миг­рацион­ният натиск извън ЕС. „ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се заг­ради отвън с всички въз­мож­ности, които имаме. Основ­ните лидери в Европа, когато стане въп­рос за Тур­ция, са за пълно отричане. Няма тема, по която да се сближат.

Тур­ция е най-големият съсед на Европа, огромна дър­жава, с най-голямата армия в Европа, която е добре тренирана и въоръжена. Европейс­ките лидери трябва да си дадат ясна сметка, че мира и преговорите са най-доброто сред­с­тво“, заяви премиерът.

Ние се караме сега колко миг­ранти ще ни вър­нат в Бъл­гария. В Европа сме длъжни да си проведем раз­говор. Тур­ция трябва да бъде стратегически пар­т­ньор в НАТО и Европа. Не става въп­рос за член­с­тво, но диалогът с Тур­ция трябва да го пазим. Много е лесно да се изказ­ваш против Ердоган, но какво печелиш от това? На неговата воля стоят 3 млн. бежанци там. Не трябва да се подаваме на емоция, а да тър­сим праг­матични решения“, категоричен бе Бойко Борисов.

Борисов пов­тори мнението си, че Бал­каните могат да замес­тят излизащата Великоб­ритания: „Невероятна природа, планини, реки, работни народи, хубави хора. Ако не влязат Бал­каните в ЕС, това ще генерира много нап­режение. Не можем да дадем обещания, че ще получат дати. Трябва да кажем, на младите им хора много ясно какво ще бъде бъдещето им, в противен случай те напус­кат Бал­каните“, под­черта премиерът.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Земеделие

Предложение: COVID 1 и COVID 2 да се орежат със 7 млн. евро

Ресур­сът по под­мерки 21.1 и 21.2 да бъде намален до 37,8 млн. евро пуб­лични сред­с­тва за сметка на бюджета по под­мярка 21.3, който да бъде ув…

Прочети още:

Loading...