Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет24092020

Брой 183, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67279 BGN1 GBP = 2.12856 BGN1 CHF = 1.81549 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Децата в интернатите ще получават джобни пари

Децата в интернатите ще получават джобни пари

Децата в интернатите ще получават джобни пари

Те ще имат по 33 лв.на месец за лакомства

Проект на образовател­ното минис­тер­с­тво пред­вижда за първи път учениците във въз­питател­ните училища да получават месечни стипен­дии, съобщи „Нова телевизия”. Наричат ги „деца в кон­ф­ликт със закона”. В интер­ната са през цялата година, рядко се виж­дат с близ­ките си и често дори за една вафла раз­читат един­с­т­вено на себе си. Когато дечицата, които имат някакви парички, влизат в магазина, другите, които нямат, остават отвън. Много е тежко да си с децата отвън и не можеш да ги пог­лед­неш в очите, защото нямаш отговор. Джобни не са пред­видени и, за съжаление, доста време се загуби относно този въп­рос, припомни Ангел Рой­бов, дирек­тор на СПИ „Христо Ботев”. Ако имаме наши пари соб­с­т­вени ще бъде по-добре, няма да искаме, ще дадем от нас, защото не може да искаме всеки път от дирек­тора, казва ученик в социално-педагогически интер­нат „Христо Ботев” в с. Вар­ненци. Пред­вижда се 27-те ученици в социално-педагогическия интер­нат в с. Вар­ненци и в другите въз­питателни училища да получават по 33 лв. всеки месец. Сумата според преподавателите им не е голяма, но ще ги пред­пази от това да работят за стотинки или да отк­рад­нат.

Тези ученици също имат своите ежед­невни нужди, необ­ходимости и пот­реб­ности. Така че това е стъпка нап­ред в правил­ната посока – да могат да си купят нещо със соб­с­т­вените си пари, отбеляза заместник-министърът на образованието и науката Таня Михай­лова по „Нов телевизия”.

В момента у нас има 4 въз­питателни училища и един дейс­т­ващ социално-педагогически интер­нат. В тях са нас­танени над 100 деца на въз­раст между 8 и 18 години.

България

Икономика

Култура

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда “Захари Зограф”

Андрей Даниел и Вихрони Попнеделев с националната награда “Захари Зограф”

Двама худож­ници ще получат национал­ната наг­рада за живопис “Захари Зог­раф“ през тази година – Анд­рей Даниел (пос­мър­тно) и Вих­рони Поп­неделев…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Канят Петър Жеков в щаба на ЦСКА

Треньорът на ЦСКА Стамен Бел­чев може да прибегне до любопитен ход в желанието си да реши проб­лемите в атаката на отбора.

Той обмисля да покан…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Фермерите в Добруджа нямат пари за есенната сеитба

Фермерите в Добруджа нямат пари за есенната сеитба

Дори могъщи финансово фирми са изправени пред този проблем, не могат да си осигурят средства и прибягват до купа с пшеница

Земедел­с­ките стопа…

Прочети още:

Loading...