Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 152, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Мъж загина, друг пострада тежко при инцидент в завод „Арсенал” в Казанлък

Мъж загина, друг пострада тежко при инцидент в завод „Арсенал” в Казанлък

Мъж загина, друг пострада тежко при инцидент в завод „Арсенал” в Казанлък

Запалила се е химическа смес, според вътрешния министър най-вероятно след човешка грешка

Мъж загина, а друг пос­т­рада тежко при инцидент в завод 3 на „Арсенал” в Казан­лък, съоб­щиха инфор­мационни сай­тове и телевизии вчера. Най-вероятната причина е запал­ване на химическа смес. Вът­реш­ният минис­тър Вален­тин Радев посочи, че най-вероятно в случая става въп­рос за човешка грешка. По думите му работ­ниците са нарушили тех­нологич­ната дис­цип­лина – били са в помещение, в което не е тряб­вало да бъдат, комен­тира Би Ти Ви. Загиналият е 26-годишен мъж, а раненият е на 46 г. и е с тежки изгаряния. Той е откаран в универ­ситет­с­ката бол­ница в Стара Загора.

Минис­тър Радев обясни, че не е имало взривове, а запал­ване на смес. Той допълни, че работ­ниците са били вътре в помещението, което всъщ­ност се управ­лява дис­тан­ционно.

Двамата са били вътре, а съг­ласно мер­ките за безопас­ност е тряб­вало да бъдат отвън, отбеляза Радев. Защо работ­ниците са били в помещението, тепърва ще се изяс­нява, допълни вът­реш­ният минис­тър. Не е имало взрив, става въп­рос за запал­ване и по пър­воначални данни за нарушаване на тех­нологич­ния процес, обясни и облас­т­ният управител на Стара Загора Гер­гана Микова. По-рано минис­търът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че става дума за произ­вод­с­т­вена авария. Той уточни, че заводът е 100 % час­тна соб­с­т­веност. При инцидента няма други пос­т­радали. Има нанесени материални щети на цеха, в който е въз­ник­нала аварията. В завод „Арсенал” в Казан­лък работят над 8000 души и грижата на дър­жавата към тях е да кон­т­ролира дали се спаз­ват безопас­ните условия на труд. В пос­лед­ните 5 г. там са станали най-малко 5 инцидента, като пос­лед­ният беше през 2016 г. Тогава взрив уби двама души.

За няколко години са нап­равени над 85 проверки на Инс­пек­цията по труда, които са установили повече от 460 нарушения на условията на труд.

Инциден­тите в завода през годините

Няколко са теж­ките инциденти в завод „Арсенал“ в Казан­лък или негови ком­п­лекси край Мъг­лиж. Има загинали и ранени.

9 август 2008 г. взривове избух­наха след пожар в склад на воен­ния завод „Арсенал“ в Казан­лък, няма жер­тви.

12 сеп­тем­ври 2012 г., в завода избух­наха два взрива за по-малко от денонощие. Пос­т­радали хора няма.

● фев­руари 2014 г. мъж загина при взрив в цех на завод на оръжей­ния ком­п­лекс на „Арсенал“ край Мъг­лиж. Работ­ник в цеха, загина вслед­с­т­вие на множес­т­вена травма с около 98 процента изгаряния.

● декем­ври 2014 г. избухна нов взрив в час­тна фирма в Мъг­лиж, специализирана в произ­вод­с­т­вото на пат­рони и ловни муниции. При инцидента, който стана близо до цеха на завод „Арсенал“, загина един човек.

25 април 2016 г. взрив отново избухна във воен­ния завод. Загинаха двама работ­ници, а от полицията съоб­щиха, че инциден­тът е въз­ник­нал при ремонт в сграда на територията на пред­п­риятието.

● май същата година загина жена при взрив в завод „Арсенал“ в Мъг­лиж. Произ­шес­т­вието е въз­ник­нало по време на пресоване на хек­соген.

● сеп­тем­ври 2016 година 52-годишен работ­ник пос­т­рада при демон­таж на тръба с диаф­рагма за противотан­кова граната, при което се е въз­п­ламенил около 50 гр. черен барут.

България

Икономика

Култура

Новият филм на Теодор Ушев “φ1.618“ тръгва премиерно през есента

Антиутопията “φ1.618“, дело на аниматора, илюс­т­ратор и режисьор Теодор Ушев, ще излезе премиерно на 25 ноем­ври, раз­п­рос­т­ранителите са от “Си…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Суша съсипа царевицата Северозапада

Суша съсипа царевицата Северозапада

Високите тем­ператури и лип­сата на валежи със стопан­ско значение в рав­нин­ните части на Северозападна Бъл­гария причиняват сериозни щети на сто…

Прочети още:

Loading...