Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 209, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Здравни инспектори излизат на протест заради ниски заплати

Здравни инспектори излизат на протест заради ниски заплати

Здравни инспектори излизат на протест заради ниски заплати

Служители смятат, че обещанието за увеличение няма как да бъде изпълнено заради наредба на финансовото министерство

На своя професионален праз­ник служителите от регионал­ните здравни инс­пек­ции в много градове в страната излизат на протест, съоб­щава БНР. Недовол­с­т­вото им е предиз­викано от нис­ките зап­лати в сек­тора и нес­пазените обещания за 15 % увеличение. От Минис­тер­с­т­вото на здравеопаз­ването съоб­щиха, че всички служители в регионал­ните здравни инс­пек­ции (РЗИ) ще получат увеличение на зап­латите със средно 18 на сто заедно с месеч­ните въз­наг­раж­дения за март. Това ще е пър­вото увеличение на зап­латите им от 2008 г. Част от работ­ниците в момента получават минимал­ната работна зап­лата, а са квалифицирани специалисти — медицин­ски лаборанти, екс­перти и здравни инс­пек­тори. Много от здрав­ните служители смятат, че обещанието на здрав­ното минис­тер­с­т­вото няма как да бъде изпъл­нено заради наредба на финан­совото минис­тер­с­тво. В Пазар­джик, Варна, Доб­рич, Кър­джали, Габ­рово и Русе работещите планираха мирен протест, а в други градове тех­ните колеги ще ги под­к­репят, като носят лен­тички „протест“ през целия ден или чрез дек­ларации. Няма как да получим 18 % увеличение на зап­латите, заяви здрав­ният инс­пек­тор Вили Славова.

Според нея причината е в наред­бата на Минис­тер­с­т­вото на финан­сите с правила за увеличаване на зап­латите на дър­жавни служители и на работещи в дър­жавни инс­титуции.

При годишна атес­тационна оценка 3 увеличението може да бъде от 5 до 7 %, за двойка е до 10 %, а за единица е до 15 %, но такива оценки рядко се пос­тавят“, предуп­реди Славова. Според нея в здрав­ното минис­тер­с­тво знаят това и просто трябва да се промени законодател­с­т­вото. Ръковод­с­т­вото на РЗИ е съп­ричас­тно с исканията им, убедена е Славова. Тя предуп­реди още, че се готви национален протест на служителите от РЗИ, който ще се проведе на праз­ника на здрав­ния работ­ник – 7 април, пред Минис­тер­с­т­вото на здравеопаз­ването. Според здрав­ните инс­пек­тори обещаното увеличение на зап­латите не е дос­татъчно, за да се решат проб­лемите в сек­тора. Те твър­дят, че са демотивирани, а работата им изис­ква висока квалификация. Както и че натовар­ването става все по-голямо, тъй като служители масово напус­кат работа.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри какво е казал на играчите си при 0:2

Мениджърът на Манчестър Юнайтед разкри какво е казал на играчите си при 0:2

Мени­джърът на Ман­чес­тър Юнай­тед Оле Гунар Сол­с­кяер обясни какво е казал на фут­болис­тите си на почив­ката на мача срещу Аталанта. “Чер­вените д…

Прочети още:

Loading...

Свят

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

Великобритания е пред здравен колапс, 1000 влизат в болница на ден

САЩ разрешиха трета доза „Модерна“ и втора „Джонсън и Джонсън“

Расте натис­кът върху бол­ниците в Обединеното крал­с­тво. С близо 50 000 случая н…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Купуваме все по-некачествени храни, предимно от внос

Купуваме все по-некачествени храни, предимно от внос

Влошаването на качеството на хранене отново ще ни нареди на първо място в ЕС по сърдечно-съдови заболявания и свързани с храненето болести

„З…

Прочети още:

Loading...