Ботевград = див Запад: Ежедневни кражби и побоища тревожат местните жители
- Публикувана в Вторник, 05 Юни 2018
Полицаите в града били прекалено малко и никой не може да спаси гражданите от бандитите , призна кметът Иван Гавалюгов
В Ботевград е като в Дивия запад. Всеки ден в града има обири и бой, сигнализираха местни жители, би тревога „Нова телевизия”. Те се оплакват, че полицаите са малко и никой не може да спаси гражданите от бандитите. Пред камерата на телевизията кметът Иван Гавалюгов призна, че проблемът с престъпността е наистина сериозен. Коренът на проблема, според него, е чувството за безнаказаност, заради силно намаления състав на местното полицейско управление – 25 униформени са на щат, което е поне два пъти под санитарния минимум, призна той. Има по два патрула на смяна за денонощие, коментира Гавалюгов. Жители на ботевградското село Скравена обясниха, че там няма къща, която да не е обирана. Хората сигнализират полицията, но мерки не се взимат. Водели се досъдебни производства срещу неизвестни извършители. В къщата, в която живея, си влизат по всяко време. Няма значение какви са ми вратите, разказа жителка на Скравена. Пиша жалби и само си пиша. Не са задържани тези хора никога, заяви потърпевша. Мъж пък призна, че преди 10 дни са му откраднали флекс. Откраднаха и джиесем. Никой не ми съдейства от полицията. Намерихме кой го е откраднал, но той отрече и каза, че го е взел от заложна къща и случаят приключи, обясни още пострадалият. Жена разказа, че мъж е починал от болките си след побой от един от ромите на име Симеон. Ромът открадна парите от дядото. Цялата му пенсия взе, но все пак го хванаха. Парите бяха върнати на възрастния мъж, но от болките си, той почина на 18 май, разказа още тя. Оказа се, че много хора не смеели да се покажат пред камера и да свидетелстват за ужасите, защото ромите заплашвали, че ще ги запалят. Лично съм получавал от този същия ром, че ще ми запали къщата, ако се оплача, свидетелства още един от пострадалите. Последният случай в Ботевград е отпреди няколко дни. Младежи от ромски произход влизат в дискотеката в града, носейки железа, с колове, разказва свидетел. Освен че нападнали охраната, агресивната група нанесла и щети по заведението. Мъжът няма идея защо се е стигнало до нападението, но предупреди — “това е ежедневие в Ботевград“. Той продължи, че създалото се криминално общество в града е сякаш тотално необезпокоявано и затова си позволява подобни прояви всеки ден.