Новият управител на НЗОК призна: Хора в сянка дърпат конците в Касата
- Вторник, 24 Юли 2018
Хората загубиха вяра в системата, няма да приема лобистки натиск, обеща д-р Дечо Дечев
Проблемът в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на касата. Това обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV новият управител на касата д-р Дечо Дечев.
Той каза, че знае кои са тези хора, които искат да дърпат конците. Не назова имена, но уточни, че те са част от системата на Здравната каса. Има много интереси в системата – тези лобита са вкарали хора, които влияят, коментира още Дечев.
Не съм от хората, които позволяват да им диктуват решения, предупреди новият управител на Здравната каса.
Той уточни, че е приел да оглави Здравната къса, въпреки че новият пост не е по-добре платен нито му носи повече предимства от директорския пост в болница „Св. Иван Рилски”, именно, защото има много проблеми за решаване и смята, че може да се справи.
Приех, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане, допълни Дечев.
„Хората загубиха доверие в НЗОК“, призна в д-р Дечо Дечев.
„Проблемите в сектора са много сериозни и трябват промени. Мисля, че и политиците го разбраха. Длъжността ми за мен не е политическа, а е професионална. Аз никога не съм бил политически обвързан“, заяви той.
„Познавам здравния министър и дълги години сме работили заедно“, каза още д-р Дечев. Той обаче отказа да назове имената на хората, които са го е поканили за шеф на НЗОК и само поясни, че не е тайна, че е поканен от кръг от хора, които имат отношение към драмите в здравния сектор.
„Аз съм предложен от ПП ГЕРБ, подкрепен съм от техните политически партньори. Аз съм обвързан с управляващите дотолкова, доколкото съм ангажиран да предложа концепция за развитие на сектора“, каза д-р Дечев.