Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 238, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Учениците купуват учебници “втора ръка“, защото излизат два пъти по-евтино

Учениците купуват учебници “втора ръка“, защото излизат два пъти по-евтино

Учениците купуват учебници “втора ръка“, защото излизат два пъти по-евтино

Дни преди пър­вия учебен ден стотици родители от цялата страна са в трес­кава под­готовка за новата учебна година. Особено раз­въл­нувани са семейс­т­вата на пър­вок­лас­ниците. В Русе ученичес­ките униформи варират от 50 до 120 лв., а раниците струват между 30 и 100 лв. Заради планови ремонти, една от най-старите гим­назии в града няма да отвори врати за новата учебна година, комен­тира БНТ.

17 общин­ски училища в Русен­ска област ще закупят нови шкаф­чета за ученици от първи до седми клас. Там децата ще съх­раняват учебни пособия и лични вещи. Според родителите това ще олекоти значително ученичес­ките раници. Много семейс­тва вече започ­наха да пазаруват, макар и не особено активно, изчак­вайки родител­с­ките срещи в началото на учеб­ната година. И отново интересът към учеб­ниците втора упот­реба е много голям. В Русе има няколко места, където можеш да оставиш вече изпол­з­ваните учеб­ници и да си купиш други “втора упот­реба“. С наб­лижаването на пър­вия учебен ден броят на клиен­тите расте, защото излиза два пъти по-евтино. Илияна Пет­кова – книжар, раз­каза, че Тази година има нови учеб­ници, 3, 7 и 9 клас са по нова прог­рама.

А по новата прог­рама за 9 клас все още не са отпечатани всички учеб­ници. Пъл­ният ком­п­лект за ученик от гим­назиал­ния курс излиза около 150160 лв, а помагалата и учеб­ните тет­радки също над­вишават 100 лв. Най-скъпи са учеб­ниците по история, геог­рафия и чуж­доезиковите. Още повече, че и цените са се променили. За първи път най-старото училище в Русе гим­назия „Христо Ботев“ няма да пос­рещне своите въз­питаници този сеп­тем­ври. Причината е планов основен ремонт на сградата. Децата ще бъдат насочени към други училища в цен­т­рал­ната част на града. В Русе тази година прага на учеб­ните заведения ще прек­рачат 1079 пър­вок­лас­ници.

Икономика

Loading...

Спорт

Рекордна седма “Златната топка“ за Лео Meси

Рекордна седма “Златната топка“ за Лео Meси

Лионел Меси спечели рекор­дна седма “Златна топка“. Аржен­тинецът изп­ревари Роберт Леван­дов­ски (Байерн, Полша) за цен­ния приз за 2021 година в…

Прочети още:

Loading...

Свят

Барбадос е най-новата република в света

Бар­бадос официално се обяви за най-новата репуб­лика в света, като отс­т­рани кралица Елизабет II като дър­жавен глава. На тър­жес­т­вената церемон…

Прочети още:

Loading...

Земеделие