Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 63, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Юрист: Няма основание за реституция на царските имоти

Юрист: Няма основание за реституция на царските имоти

Юрист: Няма основание за реституция на царските имоти

Разноските по делата за царските имоти са около 2 милиона лева, обяви адвокатът на държавата по реституционните дела на ексмонарха Сакскобургготски

Всички актове за имотите на царя са били пред­с­тавени пред съда и са взети пред­вид при произ­насяне на съдеб­ното решение. Не беше доказано, че земите са негова соб­с­т­веност. Всички имоти, за които се претен­дира, са строени с пари от бюджета на дър­жавата. Доказано е категорично, че съг­ласно дейс­т­ващото законодател­с­тво имотите са били дър­жавни“. Това комен­тира пред БТВ адвокат Мариана Попова, която пред­с­тав­ляваща дър­жавата по казуса с цар­с­ките имоти.

В тек­ста на закона от 1944 г се посочва, че се отнемат лич­ните имущес­тва на цар­с­кото семейс­тво. Това е един закон с еднок­ратно дейс­т­вие. За цар­ска рес­титуция не можем да говорим, защото няма съз­даден такъв въп­рос до сега. Изцяло в правомощията на НС е да реши по отношение на кои обекти може да има рес­титуция. Ако семейс­т­вото твърди, че това са актовете и земедел­с­ките земи са соб­с­т­веност на тех­ния дядо, има позем­лен закон и можеха да си ги вър­нат така. Това обаче не е нап­равено, комен­тира защит­никът.

Нас­лед­ниците на Фер­динанд са много и те не оспориха правата на дър­жавата по този казус. Само за двама от нас­лед­ниците имотите са лични, а за останалите 8 са дър­жавни. Имотите са били дадени за лично пол­з­ване на монарха. Ако се смени монар­хът, тези имоти се дават на него, поясни адвокат Попова.

Няма основание за цар­с­ката рес­титуция. Имало е въз­мож­ността да бъдат вър­нати от облас­т­ният управител или от Столична община, въп­реки това има решение на Минис­тер­ски съвет, под­писано лично от Симеон Сак­с­кобург­гот­ски, докато е премиер. Правилата обаче трябва да бъдат спаз­вани от всички, категоричен бе адвокатът.

Раз­нос­ките по делата за цар­с­ките имоти са около 2 милиона лева, допусна тя, но уточни, че ще ги плати този, който загуби делото. По думите на Попова семейс­т­вото на Сак­с­кобург­гот­ски вече е започ­нало да плаща тези раз­носки.

България

Икономика

Ден втори: Протестът се разраства

Ден втори: Протестът се разраства

Граничните пунктове на северната ни граница отново бяха блокирани с тежка земеделска техника

Във втория ден от ефек­тив­ните протес­тни дейс­т­вия…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Русия арестува журналист от в. “Уолстрийт джърнъл“ по обвинение в шпионаж

Арес­тът на Иван Гер­ш­кович е извър­шен в момент, в който заради вой­ната в Украйна отношенията между Запада и Мос­ква са особено обтег­нати. За п…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...