Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет22102020

Брой 203, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало България (2) Паргов: Сравнението на 2018 с 1989 г. носи знак минус за настоящето

Паргов: Сравнението на 2018 с 1989 г. носи знак минус за настоящето

Прок­ламациите и надеж­дите от 1989 г. се оказаха увех­нали – хората очак­ват повече справед­ливост и рав­номерно раз­п­ределение на благата, каза лидерът на БСП-София Калоян Пар­гов пред аген­ция „Фокус“. Социалис­тът допълни: „Моето поколение не е пряк учас­т­ник в тези събития, но със сигур­ност това е пов­ратен момент в историята на Бъл­гария, който 29 години по-късно можем да оценим със знак минус. Ако нап­равим паралел между дър­жавата през 1989. и през 2018 г., ще видим много същес­т­вени раз­лики, и то в отрицателна посока, за съжаление. 1989 г. е пос­лед­ната година, в която раж­даемостта беше на най-високата си точка – 117 хил. новородени деца на фона на 64 хил. през 2017 г. През 1989 г. Бъл­гария беше на 27-о място по раз­витие, а сега е доста назад в класацията на раз­вити дър­жави“, изб­рои Калоян Пар­гов.

Пар­гов посочи, че няма как днес да бъдем доволни от със­тоянието на пазар­ната икономика, на така наречената демок­рация, защото хората очак­ват повече справед­ливост и по-равномерно раз­п­ределение на благата.

Бъл­гария има нужда от друг тип политика. Тази антикомунис­тическа риторика, която се разви през 90-те години, е една от причините за това раз­деление и за неволите, бих казал, които изпит­ваме и днес“, каза още лидерът на столич­ните социалисти Калоян Пар­гов.

Някои оценяват 10 ноем­ври като революция. Но 10 ноем­ври дойде и вслед­с­т­вие на вът­решни процеси в управ­ляващата тогава БКП. У нас това мина по без­к­ръвен начин, а зас­луга трябва да отдадем на тогаваш­ните ръководители и тях­ното дър­жав­ническо поведение да не хвър­лят страната в граж­дан­ска война, както се случи на други места“, каза още лидерът на БСП – София.

Нацията ни има нужда от единение повече от всякога, въп­реки идейно-политическите си и други раз­личия, които носим в себе си като хора“, категоричен е Калоян Пар­гов.

България

Икономика

Правителството обмисля дали да вземе 4.5 млрд. евро заеми от ЕС

Бъл­гария очаква голямо под­помагане от Европейс­кия съюз в след­ващия прог­рамен период 20212027 година. “Имаме 9 милиарда евро за кохезион­ната…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Треньорът на ЦСКА си пожела два бързи гола във вратата на Клуж

Треньорът на ЦСКА си пожела два бързи гола във вратата на Клуж

Имаме възможности да прескочим групите на Лига Европа, твърди капитанът на „червените“ Петър Занев

Нас­тав­никът на ЦСКА Стамен Бел­чев сподели …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие