Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 233, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Кардиолог: Затлъстяването е бич за 25% от българите, решението е 300 минути спорт седмично

Кардиолог: Затлъстяването е бич за 25% от българите, решението е 300 минути спорт седмично

Кардиолог: Затлъстяването е бич за 25% от българите, решението е 300 минути спорт седмично

Инвес­тирайте в здравето си. Сложете го в приоритети си за новата година. Това посъветва всички бъл­гари кар­диологът доц. д-р Сотир Мар­чев.   

Движете си, намалете цигарите и алкохола, ходете на лекар. За да е здраво сър­цето ни, трябва да следим много зъбите си, каза д-р Мар­чев пред БНТ.

Здрави зъби — здраво сърце. Раз­валените зъби променят бак­териите в устата, а те се променят в хранос­милател­ния тракт и се отразяват на хранос­милането, а хранител­ните вещес­тва влизат в кръвта, затова е много важно да се следи здравето на зъбите”, обясни Мар­чев. 

Недос­пиването види и до зат­лъс­тяване, отк­рои Мар­чев. Той препоръча, дори и всичко да е наред с нас, след 40 години да ходим поне вед­нъж на 5 години на лекар и обясни, че кар­диолозите са против край­ното зат­лъс­тяване, което е засег­нало 25% от населението у нас.

То е плод на лип­сата на движение, а се отс­лабва с неядене, но да задър­жим килог­рамите си можем само чрез спорт”, отбеляза д-р Мар­чев.

Той обясни, че край­ните форми на спорта увреж­дат сър­цето, но умереното натовар­ване е полезно. Сърце не се лекува с лежане, бе категоричен кар­диологът и под­с­каза как да раз­берем дали сме здрави.

Ако се кач­ваме до 34 етаж без сериозни задъх­вания и почивки, нямаме сериозни проб­леми. Това не значи, че сме на 100% здрави, но е знак, че няма нужда от инвазивни процедури като операции.

За здраве и тонус трябва поне 300 минути на сед­мица да се натовар­ваме умерено, препоръча Мар­чев. Той посъветва хората да следят пулса и кръв­ното си.

Ако имаме кръвно 140 на 90, определено трябва да се отиде на лекар, отбеляза кар­диологът.

България

Икономика

Култура

Модернистите на XX век с изложба в София

Произ­ведения на Пабло Пикасо, Сал­вадор Дали и Хуан Миро ще бъдат под­редени в изложба „Модер­нис­тите на XX век“ в столич­ната галерия Vivacom A…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Поляците напред след голяма драма на Саудитска Арабия - Мексико

Мек­сико победи Саудит­ска Арабия с 2:1 в зак­лючителен сблъсък от група „C“, но и двата тима отпад­наха от светов­ното пър­вен­с­тво в Катар, з…

Прочети още:

Loading...

Свят

Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна

Лавров: Русия е готова да се вслуша, ако някой поиска преговори за Украйна

НАТО се опитва да привлече Индия в антируски и антикитайски съюз

“Изваж­даме от строя съоръжения ( в Украйна), които поз­воляват (на Запада) да…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...