Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 238, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Левицата за сделката за Ф-16: Сумата е непосилна за държавата и обществото

Левицата за сделката за Ф-16: Сумата е непосилна за държавата и обществото

“Без да изнасяме класифицирана инфор­мация, отк­лонението от зададената рамка за цената на бой­ните самолети е над половин милиард лева, без допъл­нител­ните раз­ходи“, каза народ­ният пред­с­тавител от ПГ на “БСП за Бъл­гария“ Славчо Велко пред БТВ в комен­тар за искането за промяна на условията за закупуване на Ф-16 от правител­с­т­вото. “От депутатите се иска да под­меним вота на пар­ламента. Имаме вече прието решение със силата на закон. Сега от нас се иска да променим рам­ката“, поясни Славчо Вел­ков пред­с­тоящото гласуване в Народ­ното съб­рание. “Сумата за самолетите ще над­х­върли рам­ката от 2% от БВП. Еднок­рат­ното плащане от 22,5 млрд. лева, плюс плащането на годиш­ната вноска за фрегати и бойни машини — ще отиде на 3 млрд. лв. Това е непосилна сума за нас. Ние ще гласуваме против, защото правител­с­т­вото иска от нас да гласуваме против взето решение със сила на закон от НС“, добави той. “Цената за тези самолети, които ще закупим, е непосилна, а парите трябва да се вземат от някъде. Това вероятно ще стане с кредит, което означава и лихви“, каза още народ­ният пред­с­тавител. Той пред­положи, че самолетите не могат да дой­дат в страната по-рано от 6 години, а в изис­к­ванията е записано 3 години. “Съд­бата на правител­с­т­вото зависи от тази сделка“, отсече Славчо Вел­ков.

 “Раз­говорът за закупуването на боен самолет днес в Народ­ното съб­рание е политически и само ако управ­ляващите се вживеят в ролята на тър­гов­ски агенти на някой от произ­водителите на летателни машини, то гласуването ще е зак­рито в НС“, каза народ­ният пред­с­тавител от ПГ на “БСП за Бъл­гария“ Таско Ермен­ков пред „Нова тв” по повод гласуването в пар­ламента. Според него управ­ляващите биха зак­рили заседанието на НС дори от опозицията. Той припомни, че още в средата на миналата година депутатите са гласували проек­т­ната рамка за закупуване на летател­ните машини, в която са били заложени параметри за цена, време на зап­лащане, какъв ще е ремон­тът, ще има ли военно сът­руд­ничес­тво и др. “Това, което искаме, е приетите вече параметри да бъдат  валидни, а това, което иска от нас МС, е правител­с­т­вото да може да води преговорите, като се отк­лонява от приетите вече критерии“, поясни Ермен­ков. Той припомни, че при гласуването на рам­ката за закупуване БСП е гласувала “за“, като тогава е било заложено цената да не над­х­върля 2% от БВП. “Има риск от меж­дународен скан­дал от промяната на условията“, зак­лючи Ермен­ков.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Александър Везенков е носител на приза “Спортен Икар“

Александър Везенков е носител на приза “Спортен Икар“

Звездата на Олимпиакос направи силен сезон, както с националния отбор на България, така и със своя клубен тим

Бас­кет­болис­тът Алек­сан­дър Везен…

Прочети още:

Loading...

Свят

Не стихват безредиците в Атина и Солун заради прострелването на ромски младеж от полицията

Гръц­кото правител­с­тво призова за спокойс­т­вие днес, след като през нощта в един от квар­талите на Атина и в район край втория по големина град…

Прочети още:

Loading...

Земеделие