Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 238, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Вицепрезидентът Йотова: От твърд Брекзит губят българите във Великобритания

Вицепрезидентът Йотова: От твърд Брекзит губят българите във Великобритания

Вицепрезидентът Йотова: От твърд Брекзит губят българите във Великобритания

Вицеп­резиден­тът Илияна Йотова заяви пред БНР, че сегаш­ното законодател­с­тво залага въз­мож­ности за злоупот­реби с даването на бъл­гар­ско граж­дан­с­тво. Тя посочи, че е необ­ходимо законово да бъде уредена и дей­ността на инс­титуция като сегаш­ната Дър­жавна аген­ция за бъл­гарите в чуж­бина. “Не съм поз­волила за секунда някой да ми дик­тува решенията“, категорична бе Илияна Йотова.

В интервю за предаването “12+3“ вицеп­резиден­тът комен­тира и темата Брек­зит:

Великоб­ритания ще загуби дори евен­туал­ното си привилегировано отношение – така, както имат страни около ЕС, които не са членове, но в някои със споразумения, заедно с ЕС, упраж­няват определен вид политики и се пол­з­ват от привилегии. Един твърд Брек­зит означава изк­лючително висока и скъпа цена. Никой не може да изчисли какви ще бъдат загубите както за граж­даните на страната, така и за европейс­ките граж­дани. Йотова е раз­т­ревожена за правата на нашите сънарод­ници на Ост­рова. Според нея Бъл­гария, заедно с други страни, които имат сериозни диас­пори във Великоб­ритания, трябва да пос­тави определени условия пред страната за спаз­ването на правата. Тя под­черта, че твърд Брек­зит ще пос­тави в невъз­мож­ност голяма част от сънарод­ниците ни да работят и учат.

Доверието в европейс­ките инс­титуции е ниско, под­черта Илияна Йотова и изказа мнение: „Този ман­дат на ЕК с пред­седател г-н Юнкер, както и втория ман­дат на г-н Барозо преди това – това са 10 години без­в­ремие, 10 години, в които не беше решен нито един сериозен политически въп­рос, който да води до раз­витие и пер­с­пек­тива за европейс­ките граж­дани“.

Според вицеп­резидента евроиз­борите у нас ще са сякаш избори за национален пар­ламент. Страс­тите между политичес­ките сили ще бъдат у нас, без да се говори много за това какъв трябва да е ЕС, смята тя.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Александър Везенков е носител на приза “Спортен Икар“

Александър Везенков е носител на приза “Спортен Икар“

Звездата на Олимпиакос направи силен сезон, както с националния отбор на България, така и със своя клубен тим

Бас­кет­болис­тът Алек­сан­дър Везен…

Прочети още:

Loading...

Свят

Не стихват безредиците в Атина и Солун заради прострелването на ромски младеж от полицията

Гръц­кото правител­с­тво призова за спокойс­т­вие днес, след като през нощта в един от квар­талите на Атина и в район край втория по големина град…

Прочети още:

Loading...

Земеделие