Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Чет22102020

Брой 203, Година XXXI

Back Вие сте тук:Начало България (2) Папа Франциск към българите: Вие сте един много здрав народ

Папа Франциск към българите: Вие сте един много здрав народ

Папа Франциск към българите: Вие сте един много здрав народ

Главата на Римокатолическата църква изрази увереност, че нашата страна ще продължи да работи за мир в региона

Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да под­дър­жате добри отношения със съсед­ните страни, да изг­раж­дате мир, мос­тове“, каза Негово Светей­шес­тво на министър-председателя Бойко Борисов, който го изп­рати на летище София.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Негово Светей­шес­тво папа Фран­циск за това, че посети страната ни и под­черта, че Бъл­гария ще продъл­жава да работи за мир в региона.„Правя го по убеж­дение. „Доб­рият съсед е повече от род­нина“ — каз­ваме в Бъл­гария. Народът се рад­ваше, видях го“, посочи министър-председателят.

Негово светей­шес­тво Папа Фран­циск, който прис­тигна на 5 май на апос­толическо пътуване в Бъл­гария, отлетя тази сут­рин за Северна Македония.

Главата на Римокатоличес­ката цър­ква се качи в самолета на фир­мата “Ал Италия“ на летище “София“. Заедно с него е и делегация от Ватикана. 

Папа Фран­циск прис­тигна на 5 май в София с пап­ска свита, със­тавена от 35 души — най-висши пред­с­тавители на Светия прес­тол. Сред тях бяха дър­жав­ният сек­ретар на Светия прес­тол — кар­динал Пиетро Паролин, както и кар­диналите Леонардо Сан­дри и Курт Кох. 

По време на апос­толичес­кото си пътуване в Бъл­гария с пос­лание за мир на Земята Папа Фран­циск посети София и Раков­ски. Светият отец имаше среща с президента Румен Радев, с премиера Борисов, с граж­дан­с­кото общес­тво и дип­ломатичес­кия кор­пус. Главата на Римокатоличес­ката цър­ква се срещна с бъл­гар­с­кия пат­риарх Неофит в Синодал­ната палата и отп­рави молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катед­рал­ния храм “Св. Алек­сан­дър Нев­ски“. Хиляди вяр­ващи — бъл­гари и чуж­денци, присъс­т­ваха на недел­ната молитва “Царице небесна“, която Папа Фран­циск произ­несе на площад “Св. Алек­сан­дър Нев­ски“. 

Молит­вата “Царице небесна“ всяка сед­мица се прос­ледява в ефир от над 100 милиона вяр­ващи от цял свят, а сега за първи път тя проз­вуча от столицата на Бъл­гария. Около 12 000 души присъс­т­ваха на праз­нич­ната Света литур­гия на площад “Княз Алек­сан­дър Първи“, която Папа Фран­циск отс­лужи, като в нея учас­т­ваха и бъл­гар­с­ките католически епис­копи Христо Прой­ков и Георги Йов­чев. 

Особено въл­нуваща беше литур­гията в цър­к­вата “Прес­вето сърце Исусово“ в Раков­ски, на която Папа Фран­циск даде първо причас­тие на 242 деца. Пър­вото причас­тие за децата е пър­вата им среща с Гос­пода, каза Папа Фран­циск в храма. 

Кул­минация в апос­толичес­кото пътуване на Папа Фран­циск в Бъл­гария беше събитието за мир, която се със­тоя на 6 май на площад “Независимост“ в София. На него присъс­т­ваха пред­с­тавители на раз­лич­ните вероиз­поведания в Бъл­гария, а главата на Римокатоличес­ката цър­ква отп­рави своето пос­лание за мир към целия свят. Апос­толичес­кото пътуване на Папа Фран­циск в Бъл­гария беше 29-ото му посещение в чуж­бина след избирането му за глава на Римокатоличес­ката цър­ква през 2013 г.

България

Икономика

Правителството обмисля дали да вземе 4.5 млрд. евро заеми от ЕС

Бъл­гария очаква голямо под­помагане от Европейс­кия съюз в след­ващия прог­рамен период 20212027 година. “Имаме 9 милиарда евро за кохезион­ната…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Треньорът на ЦСКА си пожела два бързи гола във вратата на Клуж

Треньорът на ЦСКА си пожела два бързи гола във вратата на Клуж

Имаме възможности да прескочим групите на Лига Европа, твърди капитанът на „червените“ Петър Занев

Нас­тав­никът на ЦСКА Стамен Бел­чев сподели …

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие