Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пет25092020

Брой 184, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.67954 BGN1 GBP = 2.14389 BGN1 CHF = 1.81566 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Социолог: Габриел се държеше по цветановски – твърдеше, че всичко при ГЕРБ е наред

Социолог: Габриел се държеше по цветановски – твърдеше, че всичко при ГЕРБ е наред

Елена Йончева спечели от това, че имаше гражданско поведение, смята Андрей Райчев

В пър­вия предиз­борен дебат между водачите на евролис­тите на ГЕРБ-СДС Мария Габ­риел и на „БСП за Бъл­гария“ Елена Йон­чева нямаше особена драматур­гия.

И двете показаха поз­нати неща в позициите си. 

Струк­турата на дебата беше проста струк­тура — Елена Йон­чева пов­таряше че Бъл­гария усвоява ниско еврофон­довете, а тези, които се усвояват, се усвояват от мал­цина — това е мафията, която ги прибира. Това се пов­таряше дос­татъчно аргумен­тирано и дос­татъчно дълго. 

Мария Габ­риел дек­ларираше как всичко, което прави ГЕРБ, е добро. 

Интерес­ното беше, че Габ­риел имаше да избира между две въз­можни защитни позиции — тип „Цветанов” и тип „Борисов”. Тя можеше да каже: „Всичко е наред!” или „Нищо не е наред, но взимам мерки!” –това, което прави Борисов в момента. Габ­риел избра поведение „тип Цветанов” – всичко е наред, цъф­тим и т.н., което не съот­вет­с­тва на интересите нито на БСП, нито на ГЕРБ.

Защото и двете пар­тии, които ще бъдат на първо и второ място и в момента са на много малка дис­тан­ция и не се знае кой ще победи, нямат обща територия, нямат избирател, за когото да воюват. Прак­тически няма хора, които да се колебаят дали да гласуват кон­к­ретно за ГЕРБ или за БСП.

Има хора, които се колебаят дали да гласуват за БСП и ГЕРБ и дали да не гласуват изобщо. Задачата и на двете пар­тии не е да раз­ширяват територия, а да мобилизират своите.

Левицата е раз­ширила влиянието си мак­симално вляво, тя е монополист в ляво, като с АБВ води политика на игнориране.

А ГЕРБ няма потен­циални избиратели вляво, влиянието на ГЕРБ е вдясно, на пос­лания към дес­ния избирател нямаше.. 

По тази причина дебатът не бе особено лъс­кав. Йон­чева припомня на своите основ­ните опорни точки — защо трябва да свали Бойко Борисов от власт, а Габ­риел припомня на своите — защо трябва да гласуват, за да останат ГЕРБ на власт.

Йон­чева все пак тя вкарва елементи на вът­реш­ния дебат, докато Габ­риел няколко пъти каза – ние не сме на национален избор. Но истината е, че за БСП тези избори са като вът­решни и това е целта на Йон­чева, Нинова и цялата група около тях в БСП – евровотът да промени Бъл­гария. Обрат­ното на това, Габ­риел наб­ляга на европейс­кия харак­тер. В този смисъл нямаше никаква изненада в тях­ното пред­с­тавяне. 

Дали дебатът ще окаже влияние върху избор­ния резул­тат? 

Дебатът е особено важен, когато пар­тиите са с близък резул­тат една от друга. Но според много изс­лед­вания, никакви дебати не влияят с повече от 12-3%, това е мак­симумът. Така е, като започ­нем от пър­вия класически телевизионен дебат, със­тоял се между бив­шия тогава вицеп­резидент Ричард Ник­сън като кан­дидат за президент срещу Джон Кенеди. На този дебат Ник­сън, който никога не е ходил в телевизия, отказва пудра, в резул­тат се изпотява от свет­лината, от горещите камери, изг­лежда лошо и въобще не се чув­с­тва добре. Кенеди пък изг­лежда млад, силен. Този дебат изиг­рава огромна роля и е класически в политологията, той дава влияние с няколко процента върху избор­ния резул­тат, според изс­лед­ванията. Това е закономер­ност, освен ако не стане някой голям скан­дал, като нап­ример при дебата Петър Стоянов срещу Георги Пър­ванов, изиг­рал огромна роля, но в съв­сем друг смисъл – Стоянов се изложи, прочете нещо, което не трябва да се чете и си получи наказанието.

Но при днеш­ния дебат нищо такова не се получи. И двете си мобилизираха елек­тората.

Елена Йон­чева спечели с това, че не е политик, държа се по-скоро като граж­данин. Мария Габ­риел говори като една отлич­ничка, без да се покаже като висока топка.

България

Икономика

Култура

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

Актьорът и режисьор Николай Урумов: “Около нас всичко е суматоха“

„Удовол­с­т­вие е да попад­неш в невероят­ния магичен, извън­земен, абсур­ден, смешен, трагичен Радич­ков свят, да се срещ­неш с Радич­ковите герои, т…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Бивш левскар ще взима решенията в ЦСКА 1948

Главният мениджър на клуба Красимир Балъков разясни поредните треньорски рокади

Глав­ният мени­джър на ЦСКА 1948 Красимир Балъков разясни после…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Loading...