Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 193, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

От 4700 декара дюни 3500 декара са частна собственост, алармира националният омбудсман

От 4700 дка пясъчни дюни по Бъл­гар­с­кото Чер­номорие близо 3500 дка са час­тна соб­с­т­веност.  Това каза омбуд­с­манът Мая Манолова след среща с граж­дани, сезирали я за съм­нение за зас­т­рояване на защитени територии в град Созопол, предаде репор­тер на Аген­ция „Фокус“.

“Този терен се води час­тна общин­ска соб­т­веност след като е соб­с­т­веност на Минис­тер­с­т­вото на отб­раната, но става дума за уникален терен между “Градина“ и “Златна рибка“, каза Манолова.

По думите й не трябва да се фокусираме върху това дали е плаж, или е дюна, а мяс­тото, което е уникално, да бъде съх­ранено. “Нашето подоз­рение е, че става дума за пуб­лична дър­жавна соб­с­т­веност, но това може да бъде установено след анализ на сдел­ките, които са се случили там“, посочи омбуд­с­манът.

Тя добави, че трябва да спре унищожаването на без­цен­ното богат­с­тво на Бъл­гария. Манолова каза, че премиерът може да нап­рави пър­вата стъпка към това. “Просто да спре търга“, призова тя.

Изгот­вили сме перепоръка до премиера Борисов, в която нас­тояваме за спиране на търга на имота, каза Манолова.  Става въп­рос за продаж­бата на имот с раз­мер около 20 дка., който се намира на около 200 м от морето и пясъч­ните дюни.

“Сезирана съм от граж­дани за пред­с­тоящи тър­гове за продажба на имоти основно по Южното Чер­номорие“, каза Манолова. Тя каза, че тези имоти се продават от Минис­тер­с­т­вото на отб­раната поради отпад­нала необ­ходимост.

“Става дума за имоти, които са на места, на които природата е запазена в своя автен­тичен вид“, заяви Манолова и добави, че един от тези имоти между към­пинг “Градина“ и “Златна рибка“, който е 20 дка.

“Според нашата проверка и дан­ните на Специализираната карта на мор­с­ките плажове и на пясъч­ните дюни този имот попада в обх­вата на Цен­т­рален мор­ски плаж “Градина“ и част от имота попада в пясъч­ните дюни“, поясни омбуд­с­манът. Тя каза още, че нас­тояват минис­тер­с­т­вото на отб­раната да спре този търг.

“Нас­тояваме за изяс­няване на статута на имота, защото той е обявен като час­тна общин­ска соб­с­т­веност, но може да се окаже, че е пуб­лична общин­ска соб­с­т­веност. Кон­с­титуцията е категорична, че подобни имоти не трябва да се раз­п­родават“, категорична бе Мая Манолова. Тя добави, че продаж­бата на това място е нас­рочена за 4 сеп­тем­ври

България

Икономика

Loading...

Култура

17 -то издание на фестивала „Малешево пее и танцува“

Повече от две хиляди учас­т­ници от страната и чуж­бина излизат на сцената на седем­надесетото издание на „Малешево пее и тан­цува“, каза за БТА

Прочети още:

Loading...

Спорт

Наш борец за седми път на световния връх

Наш борец за седми път на световния връх

България до момента с пет медала от първенството на планетата за ветерани

Ремзи Осман стана световен шам­пион за ветерани за седми път. На пър…

Прочети още:

Loading...

Свят

Москва: “Немислимо“ е Русия да бъде изключена от разследването на течовете от “Северен поток“

Москва: “Немислимо“ е Русия да бъде изключена от разследването на течовете от “Северен поток“

Спецчастите на Киев под ръководството на британци готвят щурм на Запорожката АЕЦ

Рус­кото минис­тер­с­тво на вън­ш­ните работи заяви вчера, че е не…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...