Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 188, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

Гласът на гражданите: Манолова поиска премиерът да спре търг на имот до дюни край Созопол

От 4700 декара дюни 3500 декара са частна собственост, алармира националният омбудсман

От 4700 дка пясъчни дюни по Бъл­гар­с­кото Чер­номорие близо 3500 дка са час­тна соб­с­т­веност.  Това каза омбуд­с­манът Мая Манолова след среща с граж­дани, сезирали я за съм­нение за зас­т­рояване на защитени територии в град Созопол, предаде репор­тер на Аген­ция „Фокус“.

“Този терен се води час­тна общин­ска соб­т­веност след като е соб­с­т­веност на Минис­тер­с­т­вото на отб­раната, но става дума за уникален терен между “Градина“ и “Златна рибка“, каза Манолова.

По думите й не трябва да се фокусираме върху това дали е плаж, или е дюна, а мяс­тото, което е уникално, да бъде съх­ранено. “Нашето подоз­рение е, че става дума за пуб­лична дър­жавна соб­с­т­веност, но това може да бъде установено след анализ на сдел­ките, които са се случили там“, посочи омбуд­с­манът.

Тя добави, че трябва да спре унищожаването на без­цен­ното богат­с­тво на Бъл­гария. Манолова каза, че премиерът може да нап­рави пър­вата стъпка към това. “Просто да спре търга“, призова тя.

Изгот­вили сме перепоръка до премиера Борисов, в която нас­тояваме за спиране на търга на имота, каза Манолова.  Става въп­рос за продаж­бата на имот с раз­мер около 20 дка., който се намира на около 200 м от морето и пясъч­ните дюни.

“Сезирана съм от граж­дани за пред­с­тоящи тър­гове за продажба на имоти основно по Южното Чер­номорие“, каза Манолова. Тя каза, че тези имоти се продават от Минис­тер­с­т­вото на отб­раната поради отпад­нала необ­ходимост.

“Става дума за имоти, които са на места, на които природата е запазена в своя автен­тичен вид“, заяви Манолова и добави, че един от тези имоти между към­пинг “Градина“ и “Златна рибка“, който е 20 дка.

“Според нашата проверка и дан­ните на Специализираната карта на мор­с­ките плажове и на пясъч­ните дюни този имот попада в обх­вата на Цен­т­рален мор­ски плаж “Градина“ и част от имота попада в пясъч­ните дюни“, поясни омбуд­с­манът. Тя каза още, че нас­тояват минис­тер­с­т­вото на отб­раната да спре този търг.

“Нас­тояваме за изяс­няване на статута на имота, защото той е обявен като час­тна общин­ска соб­с­т­веност, но може да се окаже, че е пуб­лична общин­ска соб­с­т­веност. Кон­с­титуцията е категорична, че подобни имоти не трябва да се раз­п­родават“, категорична бе Мая Манолова. Тя добави, че продаж­бата на това място е нас­рочена за 4 сеп­тем­ври

България

Икономика

Култура

Кенет Брана отличен с голямата награда в Торонто

Британ­с­кият филм “Бел­фаст“ спечели голямата наг­рада на 46-ия Меж­дународен фил­мов фес­тивал в Торонто.

Биог­рафична драма на британ­с­кия режисьор…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Кристиано Роналдо счупи пореден рекорд

Кристиано Роналдо счупи пореден рекорд

Нападателят на Ман­чес­тър Юнай­тед Крис­тиано Роналдо пос­тави нов рекорд. Пор­тугал­с­ката фут­болна звезда подобри пос­тижението на Златан Ибрахимо…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Торовите заводи спират работа заради скъпия газ

Торовите заводи спират работа заради скъпия газ

От януари 2022 г. токът за бита ще поскъпне поне с 50%, предвижда енергиен експерт

Ряз­кото пос­къп­ване на тока в Европа се дължи на новите цен…

Прочети още:

Loading...