Цветанов: ГЕРБ спечели, но със сериозно отстъпление, в партията има страх
- Публикувана в Понеделник, 11 Ноември 2019
Не смятам, че трябва да бъдем толкова остри и сърдити, защото в крайна сметка резултатите от местния вот показаха, че ГЕРБ печели тези избори, но със сериозно отстъпление в областните центрове.
Това заяви в студиото на предаването “Тази неделя“ по БТВ бившият вътрешен министър, зам.-председател на партията и настоящ председател на УС на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов.
Според него Борисов не трябва да се сърди на “Демократична България“ в София заради резултата на втория тур, както и да обижда електората на партията. Не може да се сърдиш на хората, които харесват Мая Манолова, а има много силна аларма, която свири в ГЕРБ, подчертава Цветанов.
“Прогнозата, която дадох две седмици преди стартирането на предизборната кампания, се препокри 100%. ГЕРБ е печелившият в тези избори, но със сериозно отстъпление от областните центрове. Шест от тях са загубени. БСП има прираст и той е факт, а ДПС бяха най-организираната партия“, подчерта Цветан Цветанов.
“Отстъплението се случи, защото има определен страх в партията и не всеки може да изрази своето мнение. В София ГЕРБ загуби трима общински съветници, поради което е много важно да знаеш тежестта на всеки един мандат. Но в София ГЕРБ се яви със СДС“, посочи Цветанов. И обърна внимание, че, ако се има предвид, че преди и СДС са имали съветници, намалението е още по-голямо.
“За цялата страна партията е на загуба с общо 41 съветници. В София правим отстъпление с около 80 000 гласа”, напомни Цветанов.
Той изтъкна, че в рамките на предизборната кампания не е давал нито едно интервю и не е действал срещу партията.
“Аз бях човекът, който през всичките тези месеци съм успокоявал членове, които или искаха да си тръгнат, или искаха да участват като независими кандидати в общинския съвет“, каза Цветанов.
Цветанов отрече слуховете, че по време на посещението си в САЩ е сондирал мнения за основаването на негова партия.
“Това са глупости! В момента единственото, върху което съм се концентрирал, е работата ми в Евро-атлантическия център за сигурност“, бе категоричен Цветанов.