Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 241, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха престъпна група за фалшиви документи

ГДБОП и Спецпрокуратурата разбиха престъпна група за фалшиви документи

Групата е била много добре специализирана в произ­вод­с­т­вото на неис­тин­ски документи от така наречените плас­тики, там са били най-добри. По отношение на пас­пор­тите, те събират пас­порти, които са обявени за невалидни, поради това че са обявени за отк­рад­нати или изгубени и благодарение на своите тех­нически знания и умения, под­менят страницата, която съдържа лич­ните данни със сним­ката и това прави неис­тин­ски бъл­гар­ски пас­порт на лице от криминал­ния кон­тин­гент. Това каза по време на брифинг старши комисар Стоян Темел­ков — заместник-директор на ГДБОП, предаде „Фокус“.„Качеството на неис­тин­с­ките документи и бан­к­ноти ще бъде оценено от екс­перт след съот­ветно наз­начената екс­пер­тиза, но видимо не се раз­личават от истин­с­ките документи. Просто трябва специалист със специално око да пог­ледне и да прецени, че този документ не е истин­ски“, допълни още старши комисар Стоян Темел­ков.

Друго, което е по-характерно за тази група е, че на прак­тика е осигурявала и е имала въз­мож­ност да изработи почти всякакъв документ, който се е пред­лагал от дър­жав­ната админис­т­рация на Репуб­лика Бъл­гария. Съот­ветно са намирали и пазар за това. Клиенти са както лица от криминал­ния кон­тин­гент на Бъл­гария, така и лица от съседни дър­жави. Така от услугите на групата са се пол­з­вали и организатори на канали за трафик на миг­ранти като са осигурявали неис­тин­ски бъл­гар­ски документи са самолич­ност на трафикирани лица“, заяви старши комисар Стоян Темел­ков.

Основ­ните клиенти били от Северна Македония, Албания и Косово, като основно се пол­з­вали на територията на ЕС. Това каза говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева. Групата е от 6 лица, като общували чрез своите съп­руги, които играели ролята на куриери. Изгот­вяни са дип­ломи за средно и висше образование, лични карти, шофьор­ски книжки, като си имало и ценораз­пис. За меж­дународен пас­порт и лични карти сумата била 600 лева, за дип­лома 180 до 250 лева. Актове за раж­дане също се правели срещу 150 лева“, допълни още говорителят на специализираната прокуратура.

Сийка Милева допълни още, че членовете на организираната група са с криминални досиета. Операцията е проведена на 15 ноем­ври в София, Варна и Кюс­тен­дил и са задър­жани шест лица — мъж, жена, баща и дъщеря и още двама души.

България

Икономика

Култура

Спорт

Свят

Тръмп нарече американски генерал “проклет идиот“

Бив­шият президент на САЩ Доналд Тръмп се изказа грубиян­ски за начал­ника на Обединения комитет на началник-щабовете на американ­с­ката армия Ма…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Земеделската земя в Югозападна България е най-евтината в ЕС

Земеделската земя в Югозападна България е най-евтината в ЕС

Общо за страната ни сред­ната цена на обработ­ваемата земя е изчис­лена на 5328 евро на хектар,сочат данни на европейс­ката статис­тическа служба…

Прочети още:

Loading...