Вестник Земя

            Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 63, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Проф. Кантарджиев: Ако има нов пик на COVID-19 у нас, ще е през октомври

Проф. Кантарджиев: Ако има нов пик на COVID-19 у нас, ще е през октомври

Проф. Кантарджиев: Ако има нов пик на COVID-19 у нас, ще е през октомври

70-80% от случаите на заболели в страната са без симптоми

Към нас­тоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по области, а в София раз­п­рос­т­ранението е дифузно, обясни по БНТ проф. Тодор Кан­тар­джиев, дирек­тор на Национал­ния цен­тър по заразни и паразитни болести.

Някои екс­перти каз­ваха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виж­дате 165 са днес, може да минат и 200, но това не е защото правим много тес­тове. Просто много голям процент от тези тес­тове са положителни. В началото, когато правихме стотици тес­тове на ден, положител­ният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процен­тът в някои проби е 10, обяви той. Според него ако отново ще има пик на болестта, то той ще е през октом­ври, когато ще започ­нат да се увеличават случаите със зас­тудяването и с началото на учеб­ната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфек­ции, посочи професорът. Тодор Кан­тар­джиев обяви, че 7080% от случаите на заболели с COVID-19 у нас са без сим­п­томи, 1015 на сто са с леки такива, като при тях болестта минава за една-две сед­мици.

Кан­тар­джиев отново нас­тоя бъл­гаринът да се научи да спазва мер­ките, които са му препоръчани. Най-вече той отк­рои задъл­жител­ните маски в магазините за хранителни стоки, както и пазаруването с колички, а не с кош­ници, защото така ще има по-голямо отс­тояние между хората. Той обясни, че се правят повече тес­т­вове „не за да плашим хората“, а за да се раз­бере кой отделя вируса и да тър­сим неговите кон­так­тни лица, защото мер­ките се взимат тогава, когато знаеш кой е бол­ният, каза професорът. По думите му в момента големият брой тес­тове са на ръководители в дър­жав­ната админис­т­рация, които изс­лед­ват работ­ниците от общината. В момента соб­с­т­вениците на пред­п­риятия също активно тес­т­ват, посочи Кан­тар­джиев. Той призова соб­с­т­вениците на пред­п­риятия така да организират мер­ките, че да не допус­кат раз­п­рос­т­ранението на болестта в колек­тивите.

България

Икономика

Ден втори: Протестът се разраства

Ден втори: Протестът се разраства

Граничните пунктове на северната ни граница отново бяха блокирани с тежка земеделска техника

Във втория ден от ефек­тив­ните протес­тни дейс­т­вия…

Прочети още:

Loading...

Култура

Спорт

Свят

Русия арестува журналист от в. “Уолстрийт джърнъл“ по обвинение в шпионаж

Арес­тът на Иван Гер­ш­кович е извър­шен в момент, в който заради вой­ната в Украйна отношенията между Запада и Мос­ква са особено обтег­нати. За п…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...