Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Пон03082020

Брой 146, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.66553 BGN ↓ 1 GBP = 2.16669 BGN ↑ 1 CHF = 1.82039 BGN ↑
Back Вие сте тук:Начало България (2) Ерата „Дъбов” в БСП-Шумен приключи

Ерата „Дъбов” в БСП-Шумен приключи

Ерата „Дъбов” в БСП-Шумен приключи

Бившият заместник-председател и главен секретар на БСП бе бламиран от съпартийците си и не бе избран за делегат на конгреса на партията

Втори мандат начело на БСП в Шумен от раз спечели Веселин Пенчев на отчетно-изборната конференция, проведена в неделния ден. Досегашният лидер на социалистите в Шуменско остави след себе си отхвърления претендент Иван Йонков, на когото заложи червеният хардлайнер Димитър Дъбов.

Самият Дъбов бе бламиран от конференцията и няма да е делегат на конгреса на левицата, решиха Шуменските социалисти.

Така структурата на БСП там категорично отхвърли опитите на Дъбов да си върне чрез Йонков влиянието върху организацията в родния си град и пресече окончателно въздействието на Дъбов върху вътрешнопартийните процеси в БСП, както казват местни червени.

 

При таен вот Веселин Пенчев събра 74 гласа.

40 от делегатите на конференцията гласуваха за Иван Йонков, а за Николай Калев петима дадоха своя глас.

На форума бяха избрани още членове на общинската организация, на Контролната ревизионна комисия, която бе оглавена от Стоян Попов при явен вот и 11 делегати за конгреса.

 

На конференцията присъстваха председателят на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят Кирил Добрев и народният представител Красимир Янков. И тримата, заедно с Калоян Паргов са сред номинациите от шуменските ППО за лидер на партията. Вътрешният вот за председател на БСП ще бъде на 12 септември.

 

На форума днес Веселин Пенчев представи отчет за 4-годишния мандат на организацията, изготвен на база анализи през периода.

127 делегати от общо 150 присъстваха на отчетно-изборната конференция днес. Членовете на шуменската общинска организация към днешна дата наброяват 1126.

 

Форумът на социалистите се проведе в залата на общината при строго спазване на противоепидемични мерки и бе закрит за медиите.

Редови социалисти от района коментират, че изборът на Веселин Пенчева е удар по вътрешната опозиция, подкрепяна именно от Дъбов, известен като върл опонент на председателя на БСП Корнелия Нинова. Вече нескрито сред шуменските червени се говори как надеждите на опозиционерите, че Дъбов ще реди следващия конгрес на БСП окончателно бяха парирани.

 

Дъбов прекара четвърт век по върховете на столетницата в ролята на „тихата стъпка“ на „Позитано“ 20. Говори се, че негови са някои стратегии, които обезсилиха БСП в полза на други партии.

Четирите мандата като депутат дадоха някои определени възможности на родения в Шумен Димитър Дъбов. В родния му град се мълви от две десетилетия, че там не може да се подпише договор, да се сключи сделка или друго бизнес начинание, ако Дъбов не го одобри.

 

Преди две години бившият главен секретар на БСП Димитър Дъбов искаше да замине посланик за казахстанската столица Астана, но Радев категорично отказа номинацията му. 

Шуменци не го искаха за депутат през времето, затова Дъбов бе пратен да се кандидатира от Пловдив-област, където силно рамо му даде милионерът Георги Гергов, въпреки че тамошните социалисти остро възразиха срещу парашутиста Дъбов.

Социалистите в Габровско също изразиха недоволството си при опита Дъбов да бъде наложен и там.

 

Ерата „Дъбов“ в БСП е белязана от задкулисни обходни техники в полза на определен партиен кръг - статукво, ревниво пазено 25 години.

 

Още през 2014 година бившият лидер на БСП Георги Първанов заяви: “В Шумен всичко се върти около името на Димитър Дъбов и на това трябва да бъде сложен край!“

“Когато говорим за задкулисието, вие най-добре в Шумен може да разберете, че това не са празни и измислени истории. Шумен е един град, който е показателен за това, че в управляващите партии се действа на принципа на отдаването на откуп, на създаването на своеобразно феодално имение около един човек или група хора, които разполагат с властта така, както намерят за добре единствено в личен интерес. Няма да спестя персонификацията – тук в Шумен всичко се върти около името на Димитър Дъбов. Независимо дали става дума за проекти, независимо дали става дума за назначения, това е името, което заедно с коалиционната партия, не крие доминиращата си роля в региона. Това са хората, които определят механизмите за формирането не само на политиките, но и на кадровите назначения. На това трябва да се сложи край“, каза тогава  Георги Първанов  като вочач на АБВ.

 

Относно Дъбов експрезидентът каза още, че близостта до властта, до икономическите лостове и ресурси променят хората. “Аз никога няма да избягам от своята отговорност - от това, че съм номинирал и съм дал рамо на Димитър Дъбов в онези години, когато бях председател на партията. Той го е забравил и сигурно няма да си го признае, но аз си го признавам”, каза още Първанов.

 

Е, шест години по-късно това вече е факт - на задкулисието на БСП в Шумен е сложен край.

От www.epicenter.bg

България

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Петър Витанов: Мерките на властта са предизборни, а не антикризисни

Българските пенсионери заслужават много повече от еднократни подаяния, заяви евродепутатът от БСП

„Новите мерки са опаковани като средства за...

Прочети още:

Loading...

Икономика

Loading...

Култура

160 антични предмета подреждат в Созопол

160 антични предмета подреждат в Созопол

Много антични предмети показват от 30 юли в Созопол. Акцент в експозицията е най-богатата колекция от предримска керамична пластика. Тя се п...

Прочети още:

Loading...

Спорт

Свят

Земеделие