Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Съб15082020

Брой 154, Година XXXI

            Валута: 1 USD = 1.65286 BGN1 GBP = 2.16418 BGN1 CHF = 1.81364 BGN
Back Вие сте тук:Начало България (2) Предучилищната за 4-годишните става задължителна

Предучилищната за 4-годишните става задължителна

Предучилищната за 4-годишните става задължителна

Народ­ното съб­рание прие на първо четене законодател­ните промени, с които за 4-годишните предучилищ­ната става задъл­жителна. В момента предучилищ­ното образование е задъл­жително от 5-годишна въз­раст, а образованието може да бъде и в училище, и в дет­ска градина, комен­тира Топновини.бг. За по-малките законът пред­вижда предучилищна да има само в дет­с­ките градини. Ако в населеното място няма дет­ска градина, се допуска изк­лючение. От образовател­ното минис­тер­с­тво изтък­ват, че повече време, прекарано в дет­ска градина, доп­ринася за по-успешното справяне в училище. По-ранното обх­ващане в дет­ска градина е ключово за раз­витието на децата и дава въз­мож­ност на родителите да са активни на пазара на труда.

Мяр­ката е финан­сово обез­печена– в бюджета са пред­видени 10 млн. лв. за въвеж­дането й и за под­помагане на родителите за зап­лащане на так­сите. Заделени са и сред­с­тва за изг­раж­дане на 70 нови дет­ски градини с над 5 хил. места.

Край­ният срок промяната да влезе в сила е учеб­ната 20232024 г., като общините ще решават кога да я въведат, в зависимост от мес­тата в дет­с­ките градини за всички деца на 4 години. Очаква се Столична община със сигур­ност да се забави заради недос­тига на места в забавач­ките.

България

Икономика

Култура

Спорт

Херо гони рекорд в бъл­гар­с­кия фут­бол

В двубоя срещу един от бив­шите си клубове — Лев­ски, нас­тав­никът на Берое Димитър Димитров-Херо стана вторият старши треньор в историята на б…

Прочети още:

Loading...

Свят

Демонстрациите в Беларус не стихват пети пореден ден

Демон­с­т­рациите в Беларус не стих­ват пети пореден ден

7000 души са задържани от неделя 0 “Комерсант“: Страната се раздели на арестуващи и арестувани

Демон­с­т­рациите в Беларус продъл­жават вече …

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Loading...