Социалист: Целите ни са изборна победа, нов кабинет и изход от кризата
- Публикувана в Понеделник, 04 Януари 2021
Целите на БСП през 2021 г. са спечелване на изборите, внимателен избор на коалиционна политика и съставяне на кабинет за изваждане на България от кризата. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков. „БСП си поставя целта да спечели изборите. Не се съмнявам, че ще я изпълним. Печелейки изборите, БСП ще се озове в още по-трудна ситуация. Трябва да сме наивници да си мислим, че някой в следващите 10 и 20 години би могъл да спечели абсолютно мнозинство и да състави самостоятелно правителство. Тогава за мен идва другото притеснение, че БСП е единствената партия в лявото пространство, която ще бъде в следващия парламент. Дай Боже да има и други такива, но не виждам кои. Тогава ще трябва да се съставя правителство с някоя дясноцентристка партия, които имат в своите програми залегнали вижданията за управлението на страната. Трябва внимателно да се подхожда и да се види компромисите, които може да направи БСП“, коментира депутатът. Според него има няколко неща, от които не бива по никой начин да се отстъпва. Той поясни, че става въпрос за коалиция с хора, които заявяват ясно и категорично отношението си към сегашния модел на управление на страната. „От друга страна социалната страна в живота на българите. В никакъв случай не е за пренебрегване, че България е най-бедната страна в Европа. Трябва да се прави нещо за българите и те да излязат от това положение. Това ще е втората основна посока, в която ще се търси консенсус. Разбира се, има и други такива проблеми в страната като демографската криза, която е почти непреодолима към момента. Това е заради неразбирането на управляващите на тази криза“, каза още Георги Гьоков.
Той посочи, че ГЕРБ предизборно раздават много пари и то европейски за сметка на българските граждани и по този начин се опитват да печелят доверието им. „Мисля, че българският народ не е глупав и той разбира за какво става въпрос. Единствената алтернатива, която виждам, а хората, с които съм разговарял, е БСП. Явяват се някакви други партии, по-скоро популистки, временни и конюнктурно създадени след недоволството на управлението. Те се мъчат да яхнат това недоволство и недоверие към управляващите. Мисля си, че българският народ е зрял след 30 и повече години демократични избори и може да различава популизма от истинската алтернатива“, изтъкна депутатът.
Той посочи, че БСП е готова винаги за избори. По думите му една партия е създадена за това, а именно да участва в политическия живот и да се бори на изборите за добра позиция и за тяхното спечелване. „Преди две години направихме нашата „Визия за България“. В него посочихме основните посоки, в които ще се движим. Така че нямаме проблем от програмна гледна точка, от гледна точка на подготвени кадри, които да се явят на изборите“, заяви Георги Гьоков