Ресторантите отвориха при строги правила
- Публикувана в Понеделник, 01 Март 2021
Най-големият проблем на собствениците при подновяване на работата е недостигащият персонал, заяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията
Заведенията за хранене и развлечения възобновиха дейността си. Те могат да работят между 6.00 и 23.00 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала, коментира Топновини.бг. Заради финансовите загуби, които заведенията търпят вече повече от година, около една четвърт от тях няма да отворят, а сред тези, които ще опитат да рестартират бизнеса си, най-вероятно ще има още фалити, прогнозира Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията. Ще има и доста фалирали колеги, след като подновяваме работа, защото междуфирмената задлъжнялост е доста висока, задълженията към НАП са доста високи. От 1 март започват да текат всички разходи, наеми и т.н., обясни той, цитиран от БНР. Най-големият проблем на собствениците при подновяване на работата е недостигащият персонал. Компенсирането на работната сила, изгубена в кризата, от бранша ще търсят с внос на работници от чужбина, прогнозира Алибегов. Нощните клубове и дискотеките остават затворени до началото на април. Работата възобновяват и игралните зали и казината също при използване на не повече от 50% от капацитета им и носене на маски от персонала и посетителите.