Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 69, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Героите в бяло: Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с COVID-19

Героите в бяло: Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с COVID-19

Героите в бяло: Минута мълчание в памет на медиците, загубили битката с COVID-19

На 7 април отбелязахме Светов­ния ден на здравето и Деня на здрав­ния работ­ник. Това е професионал­ният праз­ник на всички лекари, зъболекари, сес­три, акушерки, фар­мацевти и всички здравни работ­ници, пос­ветили живота си на каузата да опаз­ват здравето на хората. 7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Светов­ната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в Бъл­гария се чес­тва Денят на здрав­ния работ­ник. По инициатива на Бъл­гар­ски лекар­ски съюз, ръковод­с­т­вото и служители на Воен­номедицин­ска академия (ВМА) отдадоха почит към медицин­с­ките работ­ници, загубили бит­ката с CОVID-19. Паметта им бе почетена с едноминутно мъл­чание и с включени сирени на линейки пред Памет­ника на медицин­с­ките чинове, раз­положен в градин­ката пред ВМА, предаде БГНЕС. По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицин­ски сес­три, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до пос­ледно с ковар­ното заболяване и дос­тойн­с­тво изпъл­нявайки своя професионален и морален дълг.

Пан­демията все още не е прик­лючила, но с актив­ното учас­тие на всички, процесът на имунизация нап­редва и съм сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса, заяви Борисов и посочи, че са осигурени дос­татъчно пред­пазни сред­с­тва, вак­сини и лекар­с­тва. Убеден съм, че и новото правител­с­тво ще продължи по същия начин да под­помага здрав­ните работ­ници, написа той. Дър­жав­ният глава удос­тои с почетен знак осем здравни работ­ници. Здрав­ната ни сис­тема се нуж­дае от лечение, което да спре загубата на кадри и финанси. Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещ прин­цип, на който се под­чинява здрав­ната ни сис­тема, комен­тира дър­жав­ният глава, цитиран от Аген­ция „Фокус“.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Карлос Насар с европейско сребро в дебюта си при мъжете

17-годишният български щангист подобри рекорда на Стария континент в изтласкването

Успеш­ното пред­с­тавяне на Бъл­гария на европейс­кото пър­венст…

Прочети още:

Loading...

Свят

Франция отваря архивите на Франсоа Митеран за Руанда

Фран­ция ще отвори архивите за Руанда на бив­шия френ­ски президент Фран­соа Митеран, като част от усилието да се раз­бере по-добре ролята й в аф…

Прочети още:

Loading...

Земеделие

Нов модел на ОСП дава свобода в програмиране на мерките

Нов модел на ОСП дава свобода в програмиране на мерките

Националните приоритети и специфики да са водещи при изготвяне на Стратегическите планове

Как върви изгот­вянето на Стратегичес­ките планове за…

Прочети още:

Loading...