Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 114, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Николай Витанов прогнозира 70% щит срещу COVID-19 след 63 дни

Николай Витанов прогнозира 70% щит срещу COVID-19 след 63 дни

Николай Витанов прогнозира 70% щит срещу COVID-19 след 63 дни

Проф. Николай Витанов, математикът на Национал­ния оперативен щаб, прог­нозира 70% щит срещу COVID-19 след 63 дни, ако под­дър­жаме същото темпо като до момента. В дълга пуб­ликация във „Фейс­бук“ Витанов очерта „нас­лед­с­т­вото на НОЩ“, което остава за служеб­ното правител­с­тво, съоб­щава БТВ. Щитът нарас­тва. Ядрото на щита днес е 20,6%, повишение спрямо вчера – 0,5%. Обх­ватът на щита днес е 38,3%, повишение спрямо вчера – 0,5%. При това темпо – дос­тигане на 70% — 634 дни. При това темпо, пише Витанов.

Под „щит“ се има пред­вид преболедували COVID-19 и вак­синирани срещу вируса. Не може да има оправ­дания за забавяне – вак­сини вече с лопата да ги ринеш. Докато по бед­ните страни хората се молят за вак­сина, тук човек може да си избира, пише още Витанов.

Витанов казва още, че третата вълна на коронавируса е овладяна и прик­лючва. Реп­родук­тив­ното число днес има рекор­дно ниска стой­ност – 0,595, като се очаква също падане на броя на актив­ните случаи под 35 000. Витанов за пореден път отрече комен­тарите и мнението, че COVID-19 има сезонен харак­тер. Поз­найте от три пъти името на една южна страна с високи тем­ператури, където „грип­чето“ покосява стотици хиляди на ден и има хиляди починали, казва той по отношение на Индия, цитиран от Епицен­тър. Трен­дът надолу към падане под 500 случая на ден и отиване към 100 на ден е много силен, посочва Витанов, но допълва, че индийс­кият щам е „на нашите граници“. Трябва много да се внимава. Индийс­кият щам не е допус­нат в Бъл­гария. Засега, казва още той.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Португалия се развихри преди Евро 2020

Португалия се развихри преди Евро 2020

Европейс­кият шам­пион Пор­тугалия победи Израел с 4:0 в пос­лед­ната си кон­т­рола преди началото на Евро 2020, което ще се проведе от 11 юни …

Прочети още:

Loading...

Свят

Дания обяви, че носенето на маски няма да е задължително

Дания обяви, че носенето на маски няма да е задължително

Индия регистрира световен рекорд по брой на смъртните случаи от COVID-19 за един ден

Дания обяви вчера пос­лед­ните етапи от плана си за отмяна…

Прочети още:

Loading...

Земеделие