ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ!

Коопмедия                    ЦКС
         НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

25 въпроса за Крим
Вестник Земя - първа страница

Брой 110, Година XXXIII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Първият български рейнджър полк. о. з. Янко Янков се кандидатира за депутат от БСП

Първият български рейнджър полк. о. з. Янко Янков се кандидатира за депутат от БСП

„Аз съм българин, патриот, войник, съпруг и баща. Носил съм униформа 26 години, 6 месеца и 2 дни”, каза пред година пред Нова телевизия полковник от запаса Янко Янков от българския батальон „Сини каски” на ООН, Камбоджа. Днес научаваме, че той е включен в листа на „БСП за България“ в Сливен за парламентарните избори на 11 юли. Преди десетина години полковникът представи  второто допълнено издание на книгата си „Записки на първия български рейнджър”. Поводът бе 20 години от началото на участието на България в операции по поддържане на мира, под егидата на ООН. 

Полк. Янко Янков е роден в Сливенското село Селиминово. В периода 04.05.1992 г. – 30.01.1993 г. е командир на авангардната група и зам.-командир на първия български батальон „Сини каски” в операцията за поддържане на мира УНТАК на ООН в Камбоджа. През 1995-1996 година е военен наблюдател и командир на международни тимове във втората за България операция за поддържане на мира на ООН в Ангола, а от 1994 до 2001 година е помощник-началник отдел „Бойна подготовка” в щаба на Трета армия и Трети армейски корпус в Сливен. По инициатива на полк. Янков в Сливен бе създаден и първият музей на българските миротворци. Преди години той беше кмет на село Селиминово, където хвана половин дузина крадци с голи ръце.

Да пожелаем успех на полк. Янков! И на всеки служил в армията, който се включи в предизборната битка. 

Спирдон Спирдонов

България

Култура

Спорт

Земеделие