Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 114, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Стефан Янев: Различията между София и Скопие не трябва да се решават на полето на европейската дипломация

Стефан Янев: Различията между София и Скопие не трябва да се решават на полето на европейската дипломация

Стефан Янев: Различията между София и Скопие не трябва да се решават на полето на европейската дипломация

Проб­лемите между Бъл­гария и Репуб­лика Северна Македония трябва да се решат без намеса, двус­т­ранно, заяви служеб­ният премиер, който пос­рещна снощи албан­с­кия министър-председател Еди Рама.

Двамата дек­ларираха, че българо-албанските отношения са много добри. Янев призна, че казусът между София и Скопие слага прът и в европейс­кия път на Албания, тъй като засега Скопие и Тирана вър­вят заедно по пътя към Европейс­кия съюз. Албания вярва, че народите на Бъл­гария и Репуб­лика Северна Македония са близки, заяви премиерът Еди Рама, който след като описа доб­рите българо-албански отношения на род­ния си албан­ски език, пред­почете да говори на анг­лийски език по темата за Скопие. “От абсолютна важ­ност за Албания е да видим този казус решен. Напълно наясно сме, че това е много чув­с­т­вителен въп­рос и тук, и в нашата брат­ска дър­жава Репуб­лика Северна Македония. В същото време ние сме във­лечени в това и то по принудителен начин, каза Рама.

От своя страна служеб­ният премиер Стефан Янев заяви, че се надява, че бъл­гар­с­ката позиция по темата с Репуб­лика Северна Македония вече е по-добре комуникирана, така че да не се получава ефек­тът на едно негативно целенасочено говорене, да се пренася съот­ветно в съот­вет­ните общес­тва и да се съз­дава негативно усещане, че Бъл­гария прави нещо неп­равилно. Въп­реки това Янев призна, че позицията на Бъл­гария по отношение на Репуб­лика Северна Македония до извес­тна степен е и препят­с­т­вие пред пер­с­пек­тивата на Албания бързо да върви по пътя, комен­тира БНР. Според Стефан Янев раз­личията между София и Скопие не трябва да се решават на полето на европейс­ката дип­ломация.

България

Икономика

Loading...

Култура

Спорт

Португалия се развихри преди Евро 2020

Португалия се развихри преди Евро 2020

Европейс­кият шам­пион Пор­тугалия победи Израел с 4:0 в пос­лед­ната си кон­т­рола преди началото на Евро 2020, което ще се проведе от 11 юни …

Прочети още:

Loading...

Свят

Дания обяви, че носенето на маски няма да е задължително

Дания обяви, че носенето на маски няма да е задължително

Индия регистрира световен рекорд по брой на смъртните случаи от COVID-19 за един ден

Дания обяви вчера пос­лед­ните етапи от плана си за отмяна…

Прочети още:

Loading...

Земеделие