Вестник Земя

                       Коопмедия                      ЦКС
                      НАЦИОНАЛЕН КООПЕРАТИВЕН ВСЕКИДНЕВНИК

Вестник Земя - първа страница

Брой 187, Година XXXII

Back Вие сте тук:Начало България (2) Малко над 30% от учителите са ваксинирани, при учениците – около 2%

Малко над 30% от учителите са ваксинирани, при учениците – около 2%

Малко над 30% от учителите са ваксинирани, при учениците – около 2%

Малко над 30% от учителите са вак­синирани и малко над 20% са преболедували COVID-19. Това обяви образовател­ният минис­тър Николай Ден­ков. При учениците този процент е още по-нисък – едва около 2% са вак­синираните. Не се справихме с вак­синирането на учители, защото има недоверие в общес­т­вото. Това е очевидно за всеки. Нап­равихме кам­пания, аз самият винаги призовавам всички да се вак­синират, но за съжаление има хора, които говорят други неща, каза Ден­ков по повод провала на вак­синацион­ната кам­пания в образованието. За децата той комен­тира, че родителите трябва да ги убедят да се вак­синират, защото това е за тяхно добро. Около 5% от децата не са обх­ванати от образовател­ната сис­тема и това продъл­жава през пос­лед­ните пет години. По-важното е, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% — по математика. Това са децата в риск. Те не са готови да преминат към 8. клас, комен­тира Ден­ков. Според пос­лед­ните раз­чети на МОН около 20 хиляди деца няма да започ­нат учеб­ната година.Учебната година ще стар­тира присъс­т­вено нав­сякъде, увери образовател­ният минис­тър. Той припомни, че между учениците трябва да има дис­тан­ция, ако присъс­т­ват родители – също. Нужни са и маски.

Учеб­ната година се отк­рива присъс­т­вено, но по раз­лично време за отдел­ните класове. Ден­ков внесе и яснота за противоепидемич­ните мерки, които ще се прилагат тази година. Той обясни, че ако Минис­тер­с­тво на здравеопаз­ването издаде цен­т­рална заповед за преминаване към дис­тан­ционно обучение, тогава МОН трябва да се съоб­рази. Ако обаче няма такава заповед, тогава всяко едно учебно заведение и област преценяват сами дали това е наложително или не в зависимост от мес­т­ната епидемич­ната кар­тина. МОН не предос­тавя тес­тове за тес­т­ване на децата, а РЗИ. Има три вида, но трябва 90% от родителите да са съг­ласни децата им да бъдат тес­т­вани. Ако това се случи, те ще бъдат тес­т­вани всяка сед­мица, уточни Ден­ков относно скрий­нинга на учениците за COVID-19.

България

Икономика

Култура

Кенет Брана отличен с голямата награда в Торонто

Британ­с­кият филм “Бел­фаст“ спечели голямата наг­рада на 46-ия Меж­дународен фил­мов фес­тивал в Торонто.

Биог­рафична драма на британ­с­кия режисьор…

Прочети още:

Loading...

Спорт

Кристиано Роналдо счупи пореден рекорд

Кристиано Роналдо счупи пореден рекорд

Нападателят на Ман­чес­тър Юнай­тед Крис­тиано Роналдо пос­тави нов рекорд. Пор­тугал­с­ката фут­болна звезда подобри пос­тижението на Златан Ибрахимо…

Прочети още:

Loading...

Свят

Земеделие

Торовите заводи спират работа заради скъпия газ

Торовите заводи спират работа заради скъпия газ

От януари 2022 г. токът за бита ще поскъпне поне с 50%, предвижда енергиен експерт

Ряз­кото пос­къп­ване на тока в Европа се дължи на новите цен…

Прочети още:

Loading...