Просветният министър: Странно е човек от академичните среди да подкрепи ГЕРБ
- Публикувана в Вторник, 05 Октомври 2021
Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме притеснява, защото висшето образование трябва да бъде деполитизирано Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Кандидатурата на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент ме изненада и даже ме притеснява в известна степен. Изненада ме, защото той има право да се кандидатира за всичко, но не очаквах, че човек от нашите среди ще бъде кандидат на ГЕРБ“. По думите му се вижда, че системата на висшето образование се оказва силно ангажирана с тази кандидатура, която очевидно ще е на ГЕРБ и ДПС. Според него това ще доведе до разломни линии в системата на висшето образование. „То трябва да бъде деполитизирано. Като че ли през последните години то успяваше да се опази от такава политизация, за разлика от средното. С този акт може би ние ще имаме проблеми в това отношение. Законът не изисква да подаде оставка, но влизайки като ректор, ще има преплитане между борбата за печалба и загуба на авторитет както за него, така и за университета“, заяви той. „От началото на учебната година имаме много бавно нарастване на ваксинираните учители. През август те нараснаха с около 10%, но в момента имаме едно задържане. По отношение на университетите нямам притеснения. При тях ректорите и деканските ръководства имат много голяма свобода да решават как да действат“, посочи Денков. По думите му когато има съмнение за COVID, детето трябва да бъде изследвано и изтеглено от другите деца, за да ги предпазим от заразяване.